Başlangıç / Spor / Sporcu Beslenmesi / Sporcular İçin: Müsabaka Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Sporcular İçin: Müsabaka Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Sporcular İçin: Müsabaka Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

    Spor belirli kurallar içerisinde yapılan, genellikle yarışma amacı taşıyan, lisanslı amatör ve profesyonel sporcuların gerçekleştirdiği aktivite türüdür.

Peki, sporcu uzun dönemler boyu geçtiği antrenmanlar sonucunda girdiği müsabaka sonunda nasıl beslenmelidir?

    Müsabakanın bitmesi sporcunun beslenme uygulamalarının bitmesi anlamına elbette ki gelmeyeceğinden müsabaka sonrasındaki beslenme oldukça önemlidir. Konunun önemi yeterince bilinmediğindendir ki birçok beslenme hataları yapılarak sporcunun sürekli hayatı maalesef ki bu hatalardan etkilenmektedir.

    Aslında müsabaka sonrası beslenme demek sporcunun bir sonraki müsabaka ve antrenman için yakıt deposu kas ve karaciğer glikojeninin hızla yeniden sentezini kolaylaştırması, yani bir sonraki müsabaka için attığı ilk hazırlık adımı demektir.

    Yoğun bir egzersiz sonrası sporcuların kas glikojen depolarının yenilenmesi en az 20 saat sürmektedir. Yoğun bir antrenman veya müsabaka sonrası dolaşımdaki adrenalinin varlığı nedeniyle organizma yakıt depolarını kullanmaya devam etmektedir. Yiyecek tüketimi ise insülin salınımını uyarmakta ve bu hormon adrenalinin etkisini engellemekte ve glikojenin hızla yenilenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle de glikojen depoları hemen doldurulmalı ve GI yüksek ve orta yiyecekler tüketilmelidir.

    Bu dönemde kolay sindirilip, emilen yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yiyecekler karbonhidrattan zengin, düşük yağ içeren meyve, ekmek, tahıl gevreği, az yağlı süt, yoğurt, meyve suları sporcu içecekleri gibi yiyecek ve içeceklerdir. Kolalı içecekler ile çikolata, bisküvi, cips, yağlı süt gibi yiyecek ve içecekler gaz yapıcı oldukları ve midede uzun süre kaldıkları için tüketilmemelidir.

    Antrenman ve müsabaka sonrası sporcular mümkün olan en kısa sürede karbonhidrat içeren sıvı ve yiyecek tüketmelidirler.

    Egzersizi izleyen 30 dakika içinde sporcuya 1–3 g /kg karbonhidrat tüketimi önerilmektedir. Egzersiz sonrası ilk 2 saat içinde kas glikojeninin yeniden sentez oranı arttığı için her 2 saatte bir 50 g karbonhidrat içeren yiyecek ve içecek ana öğün tüketilinceye kadar yenmelidir.

 

Kaynakça:

* Baysal A. Beslenme, 16. baskı, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara, 2002.

* Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and athletic performance.

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

Enerji İçeceği Sporcu İçeceği Midir?

Sporcu içeceği, aktivite sırasında kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve dehidrasyonu önlemek  için sıklıkla başvurulan yollardan …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.