Uyku, karar verme ve bilincin kısmen veya tamamen askıya alındığı ve bedensel işlevlerin yavaşladığı ancak uyandığında kolayca tersine çevrilebildiği fiziksel ve zihinsel dinlenme dönemidir.
Uyku sırasında, beyin dalgası aktivitesinde değişiklikler ile birlikte kalp atış hızı, kan basıncı, solunum ve kan oksijen satürasyonunda düşüşler dahil olmak üzere fizyolojide sistemik değişiklikler meydana gelir. Vücut ısısı da uyku ile düşer. Bu fizyolojik değişiklikler enerji tüketimini azaltır ve uykuyu başlatmaya ve sürdürmeye yardımcı olur.
Yetersiz uyku, artan duygusal tepkisellik ve azalmış dikkat, hafıza ve yürütücü bilişsel işlev ile uyku yoksunluğuna eşlik eden psikomotor ve bilişsel hızdaki azalma kaza ve yaralanma riskini artırmaktadır.
Kısa uyku süresi (<7 saat / gece), ile hem çocuklarda hem de yetişkinlerde daha yüksek bel çevresi, vücut yağ yüzdesi ile kilo artışı veya obezite prevalansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Kısa uyku süresi obezite, hipertansiyon, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski ile ilişkidir.
Yetersiz uyku, vücuttaki bağışıklık ve antioksidan sistemlerini baskılayan artmış iltihaplanma ile de ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Yapılan bir çalışmada yaşları 34 ile 75 arasında değişen ABD’de yaşayan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada uyku süresi kısa olan bireylerin kahvaltıyı atlama olasılığının ve günlük atıştırma düzeyinin uyku süresi normal olan kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Yeterince uyuyamamamıza neden olan etmenler
Kafein tüketimi
Sigara içmek
Elektronik medyaya maruz kalma
Işığa maruz kalmanın değişmesi
Yaşam tarzı davranışlarının zamanlaması
Uyku bozukluklar
Vardiyalı çalışma
Kültürümüzde yetersiz ve / veya kalitesiz uyku yaygındır. Uyku ve sağlık arasındaki bağı çevreleyen çok sayıda kanıt, sağlığı geliştirme, beslenme iletişimi ve kiloyla ilgili araştırma çabalarında uykuyu ele alma ihtiyacını doğrular.
Kaynakça
Devon L. Golem, Jennifer T. Martin-Biggers, Mallory M. Koenings, Katherine Finn Davis, Carol Byrd-Bredbenner, An Integrative Review of Sleep for Nutrition Professionals, Advances in Nutrition, Volume 5, Issue 6, November 2014, Pages 742–759
KIM S, DEROO L, Eating patterns and nutritional characteristics associated with sleep duration, Public Health Nutr, 2011; 14(5), 889–895