Başlangıç / Besinler / Kahve Molası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kahve Molası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kahve hemen hemen herkesin günlük tükettiği bir içecek. Her kahvenin kalorisi aynı değil tabi ki. Aroma, şeker ve süt vb. ürünlerin eklenmesiyle kalorisi de artmakta. Örneğin, bir fincan şekersiz, sütsüz kahvenin ortalama kalorisi 7’dir. Aroma, şeker, süt gibi ürünlerin eklenmesi ve boyutunun artmasıyla birlikte 300-400 kalorilere çıkabilmekte. Peki bu kahvelerin kafein miktarı nedir? Kafein miktarı kahve hazırlama yönteminden (kaynatılmış, süzülmüş, espresso gibi) etkilenir.

 

100 gram kahve 40mg kafein içerirken, 100 gram espresso 212mg kafein içermektedir.

Yetişkinlerin günlük kafein alımları ortalama 300mg, çocukların ise 35-40mg geçmemeli.

Tip 2 DM

Uzun süreli ve orta düzeyde kahve alımı, sağlıklı bireylerde zararlı etkilerle ilişkili değildir ve hatta tip 2 diyabet geliştirme riskine karşı koruma sağlayabilir. Magnezyum kahvenin bir bileşeni ve uzun süreli kahve tüketimi, Tip 2 DM riskini azaltarak serum magnezyum düzeylerini önemli ölçüde artırır .( Bir fincan kahve 7 mg magnezyum içerir.) Ancak tip 2 DM ile daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kardiyovasküler  Hastalıklar

Kahvenin taşikardi, yüksek tansiyon ve ara sıra aritmi gibi hafif kardiyovasküler etkilere sahip olabilir.

Osteoporoz

Kafein, gastrointestinal sistemde kalsiyum emiliminin etkinliğinde hafif bir düşüşe neden olur. Bu nedenle, yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alımı ve kahve alımının günde 2-3 fincan ile sınırlandırılması, özellikle yaşlı yetişkinlerde osteoporoz ve bununla ilişkili kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Spor

Kahve, uzun süreli ve yorucu egzersiz sırasında ruh halini, bilişsel performansı ve dayanıklılığı iyileştirerek hem eski kahve içenlerde hem de düzensiz kahve içenlerde yararlı etkilerini gösterir [33] , [34] . Kahve, sporda ergojenik bir yardımcı olarak kullanılır ve aynı zamanda direnç eğitimi yapan rekabetçi ve rekreasyonel sporcular için yararlıdır. Kahve tüketiminden sonra atletik performansta önemli gelişmeler görülmüştür.

Nörolojik Hastalıklar

Parkinson ve Alzheimer hastalığında gelişim riskini azalttığı görülmüştür.

İnfertilite

Aşırı kafein alımı, kendiliğinden düşük veya bozulmuş fetal büyümenin bir nedeni olarak bilinmektedir. Gebe kalmayı planlayan kadınlar ve gebelikte kadınlar için kafein alımı 300 mg / günü geçmemelidir.

Duygu Durumu

Kafein alımıyla ilgili çeşitli çalışmalarda, çocuklar başka bir risk grubu olarak tanımlanabilir çünkü sinirlilik veya kaygı gibi değişen davranışlar bulunur.

Kafein Diürezdir

Kafein alımı arttıkça sıvı atım miktarıda artmaktadır.

KAYNAKÇA

Akash, M. S. H., Rehman, K., & Chen, S. (2014). Effects of coffee on type 2 diabetes mellitus. Nutrition30(7-8), 755-763.

Bae, J. H., Park, J. H., Im, S. S., & Song, D. K. (2014). Coffee and health. Integrative medicine research3(4), 189-191.

Hakkında: Gamze Fındık

Merhaba ben Gamze Fındık. Sağlık Bilimleri Üniversitesi - Beslenme ve Diyetetik 4.sınıf öğrencisiyim

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.