Mikrobiyota insan vücudunda yaşayan mikroorganizmaların tamamına denir. Mikrobiyota vücudumuzun iç ekosistemi olarakta tanımlanabilir.Vücudumuzun birçok yerinde farklı mikrobiyotalar bulunur.Bunlardan biride bağırsak mikrobiyotasıdır. Bağırsaklarımızda yaşayan mikroorganizmaların tamamına ‘bağırsak mikrobiyotası denir. Vücudumuzda mikroorganizmaların en kalabalık bulunduğu yer bağırsaklarımızdır. Bağırsak mikrobiyotası ikinci beyin olarakta adlandırılabilmektedir. Bağırsaklarımızın sağlık durumu tüm vücudumuzu etkileyebilir.Bu nedenle bağırsak sağlığımıza dikkat etmeliyiz.
Antibiyotik bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç türüdür.Doğru ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında insan yaşamında büyük öneme sahiptir. Fakat son zamanlarda özellikle de insanların isteği ile her hastalığın tedavisinde kullanılmaya başlanıldı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtı.
Antibiyotik Kullanımı ve Bağırsak Florası
İnsanlar bir enfeksiyon hastalığında tedavi amaçlı antibiyotik kullanırken bağırsağımızdaki zararlı bakterileri öldürerek yarar sağlar fakat bunun yanında dost olan yararlı bakterilerde zarar görür.Hekim kontrolü altında ciddi bir enfeksiyon sorunumuzun tedavisi amaçlı yararlı bakteri kayıplarına rağmen elbette antibiyotik kullanmalıyız.Fakat ülkemiz antibiyotik kullanımında dünya sıralamasında 1 numarada yer almaktadır..Bu da demek oluyor ki gerekli ve uygun olmayan bir çok durumda antibiyotik kullanılıyor.
İnsanlarda antibiyotik tedavisi sonucu olarak bağırsak florasında ciddi bir bozulma olmaktadır.Bunlara örnek olarak;genel mikrobiyota çeşitlilik kaybı, patojen bakterilerin çoğalması, gastrointestinal enfeksiyonlara karşı duyarlılığın artması, antibiyotiğe dirençli bakterilerin sayılarının artması söylenebilir.Bunlara ek olarak erken yaştaki antibiyotik kullanımı artmış astım riski, obezite ve metabolik hastalıklara yol açan kilo artışı ile ilişkilidir.Antibiyotik kullanımı sonucu bağırsaklarımızda en sık görülen enfeksiyonlar; Clostridium difficile (CDI), vankomisinin dirençli enterococcus (VRE) ve Gram-negatif Enterobacteriaceae’nin antibiyotik dirençli bakteri türleri.
Bağırsak Mikrobiyata Korunumu
Doğumdan önce bağırsaklarımızda bakteri bulunmaz.Doğum ile birlikte bağırsak floramız oluşmaya başlar.Anne sütü ile flora zenginleşir ve sonrasında bakterilerimizde trilyonlarca bakteriye sahip oluruz.Yaşam süresince bağırsak floramızın sağlığını en üst düzeyde tutmaya çalışmalı, bağırsak mikrobiyota çeşitliliğini sağlamalıyız.
Mikrobiyotamızda önemli bakteri çeşitleri vardır.Bunlar; Lactobacillus ve Bifidobacterium’dur. Bu bakterilere probiyotik bakteriler denir.Probiyotikler bağırsak sağlığı güçlendirir. Mikrobiyotamızdaki iyi bakterilerin dengesinin korunmasında yardımcı olurlar.Bunları düzenli ve dengeli bir şekilde tüketmemiz ruhsal sağlığımızada çok iyi gelir.Çünkü vücuttaki toplam serotonin düzeyinin büyük bir kısmı bağırsak duvarından salgılanır.Dengeli ve sağlıklı mikrobiyota ruhsal, bedensel ve fiziksel açıdan bizlere tam bir iyilik hali sunar.
Bağırsak Florasına İyi Gelen Besinler
- Peynir
- Kefir
- Yoğurt
- Lahana Turşu
- Mayalı Besinler
- Kemik Suyu
Özetle ; antibiyotik ilacını gereksiz kullanmamalıyız.Hekimin önerdiği doz ve sürede kullanmalıyız.Bilinçlenmeli ve bilinçlendirmeliyiz.