Başlangıç / Beslenme & Psikoloji / Bozulan İştah Mekanizması Ne Anlama Gelir ?

Bozulan İştah Mekanizması Ne Anlama Gelir ?

Bozulan İştah Mekanizması Ne Anlama Gelir ?

  Günümüzde birçok insan fazla kilolu veya obez ve güngeçtikçe bu sayı artmakta. Modern tıbbın en büyük sorunlarından birtanesi de kilo ile mücadele. Peki obezite neden bukadar sorun haline geldi ? Bunun sebebi bozulan iştah mekanizmaları olabilir mi ?

    İştah mekanizması aslında çok karmaşık bir mekanizmadır , kendisine etki eden bir çok parametreden oluşur. İştah mekanizması sağlığımızı sürdürmek ve besin alımını sağlamak için gerekli ve doğal bir mekanizmadır . Bu mekanizma hormonların işleviyle çalışır . Bu hormonlar insülin , kortizol,leptin, gherlin gibi hormonlardır.Bu hormonlarımız mide ve beyin arasında iletişim kurarak açlık, tokluk merkezini uyarır, metabolizma hızını etkiler. İşte bu hormonlarda ki dengenin bozulması sonucunda iştah artışı , kendini doymuş ve tatmin hissetmeme gibi sorunlar ortaya çıkarak obeziteyi arttırır. Tüm bunlarla birlikte gelişen yanlış besin tercihi ve sık atıştırmalar vücudu toksik hale getirir.Toksik bir vücut ise sağlıklı açlıkla gerçek olmayan açlığı birbirine karıştırmaya başlar . Tüm bu döngü içinde kişi sürekli acıkır çünkü bozulan mekanizması ona bu sinyali gönderir. Bu işin çözümü ise iştah mekanizmasını tekrar dengeye getirmekten geçer .

    İşte bunu yapmaktaki kilit noktamız ise gherlin hormonu. Gherlin iştah kontrolündeki esas hormonlarımızdan ve bu hormonumuzun salgısı artarsa açlık atakları ve kilo alımı gelişebilir. Çoğu kilo vermeye çalışan obez vakalarda gherlin hormonu artmış , iştah ve yeme isteği tetiklenmiştir.Bu sebeple gherlini kontrol edebilirsek iştahı da kontrol edebilmiş oluruz.

    Peki bu hormonları nasıl dengeye getirebiliriz?

    İştah hormonlarımızı düzene sokmanın Güvenli ve risksiz birçok yolu var.

    Aslında bunlardan en fazla risk içereni ve en son tercih edilmesi gereken mide küçültme ameliyatları çözümlerden birtanesi  bu ameliyatlarda midenin gherlin üreten kısmı alınarak gherlin seviyesinde azalma sağlanır ve iştah dengelenir.

    Diğer bir seçenek ise bakliyatlar ,evet çok basit gibi görünsede yapılan araştırmalara göre bakliyatların gherlin hormonu üzerinde azımsanamayacak etkileri mevcut .Daha sağlıklı olan bu seçenekte baklagillerin içerdiği fitoagulitininler sayesinde iştah hormonları dengelenebilir.

    Egzersizinde iştah üzerinde önemli etkileri bulunmakta. Düşük şiddetli ve kısa süreli egzersizler gherlin üzerinde etkili değilken, yüksek şiddetli egzersizler açlığı ve besin alımını azaltmaktadır . Besin alımı kontrol edilen egzersiz çalışmalarının kilo kaybına etkili olduğu görülmektedir.

    Tüm bunlar sistematik bir yaşam şekline dönüşmeli ve sürekliliği sağlanmalıdır . Bu şekilde vücudumuzun kontrolünü sağlayabiliriz. Sağlığımızın bilincinde olup tesadüflerden oluşmadığının farkına varmalıyız.

 

 

Kaynakça

Yiş, U., Öztürk, Y., Büyükgebiz, B. (2005). Ghrelin: Enerji Metabolizmasınınn Düzenlenmesinde Yeni Bir Hormon.

Özen, Ş. (2012). Egzersiz, İştah, Besin Alımı ve Ghrelin. Türkiye Klinikleri J Sports Sci, 4(1).

Martins, C., Morgan, L., & Truby, H. (2008). A review of the effects of exercise on appetite regulation: an obesity perspective. International Journal of Obesity, 1337–1347.

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.