Başlangıç / Etiket Arşivleri: bağışıklık

Etiket Arşivleri: bağışıklık

Covid Sonrası Tat Kaybı Sürecine Çinko Çözümü!

Kanser, enfeksiyon, malnütrisyon ve daha birçok hastalıkta tat alma duyusu kaybı yaşanmaktadır. Bu durumda üstüne düşülmesi gereken en önemli konulardan biri de çinko desteğidir. Covid hastalarının birçoğu hastalık süreci ve sonrasında tat ve koku kayıpları yaşadıklarını ve bunların iyileştikten sonrada devam ettiğini belirtiyorlar. Öyleyse Covid'in bu hasarını diğer hastalıklarda kullandığımız çinko desteği tedavisi ile semptomu hafifletebilir miyiz? İyileştirebilir miyiz? Peki çinko nedir? Neden önemlidir? Vücudumuzda ne şekilde çalışır? Hangi besinlerde daha çok bulunur? Takviye alımı nasıl olmalı? Korona virüs için bir tedavi şekline bürünebilir mi?

Devamı »

PROPOLİS

Gıdanın duyusal özelliklerinin iyileştirilmesi, faydalılığının arttırılması amacıyla katkılandırılması ya da yararlı özelliklerinin arttırılması, fizyolojik özelliklerinin iyileştirilmesi gibi amaçlarla üretilen ürünlere ilk kez 1984 yılında Japonya’da “fonksiyonel gıda” adı verilmiştir. Bal, arı sütü, polen, propolis gibi arı ürünleri, insanlığın ilk çağlarından beri beslenme, sağlığın korunması ve hastalıkların tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle birçok arı ürünü hem fonksiyonel gıda olarak değerlendirilmekte hem de son yıllarda ön plana çıkan apiterapinin temelini oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında yayınlanan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” yönetmeliğinde apiterapi alanında sekonder immün yetmezliklerinde immün destekleyici olarak değerlendirilen propolisin yapılan çalışmalarda antibakteriyel, antifungal, antiviral, antitümoral ve antioksidan aktivite gibi biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Propolis bal arıları tarafından bitkilerin yaprak, gövde, tomurcuk gibi farklı kısımlarından toplanan salgıların enzimler ve bal mumu gibi maddeler ile birleştirilmesi sonucunda ürettikleri reçinemsi maddedir. Propolisin kimyasal bileşimi oldukça karmaşıktır. Dünyadaki farklı propolis örneklerinde polifenoller (flavonoidler, fenolik asitler ve bunların esterleri), terpenoidler, steroidler ve amino asitler gibi 600'den fazla bileşen tanımlanmıştır. Bununla birlikte, çalışmalar propolisin biyolojik ve farmakolojik özelliklerini yüksek flavonoid içeriğine bağlamaktadır.

Devamı »

Koronavirüs Salgını ve Beslenme

  Koronavirüs Çin’in Wuhan kentinde Aralık 2019’ da ortaya çıkan SARS- CoV -2(COVID-19) enfekte kişilerden damlacık yoluyla dünyaya yayılmıştır. Genel belirtileri ateş, yorgunluk, kuru öksürük, ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve ishaldir. Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan bireylerde hastalık daha ağır geçmekte ve nefes darlıkları görülmektedir. COVID-19’un …

Devamı »

C Vitamini ve Covid-19

C vitamini antioksidan özelliği ve çeşitli fizyolojik reaksiyonlarda görevli suda çözünür vitaminlerden biridir.Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan bu vitaminin yapılan çalışmalarda covid-19 salgını üzerindeki olumlu etkilerinden de bahsedilmektedir.

Devamı »

Ananastaki Enzim: Bromelain ve Alerjisi

Ananasın İçeriği ve Faydaları                    Tropikal bir meyve olan ananas lezzeti dışında sağlığa faydalı pek çok özellik barındırmaktadır. Anavatanı Güney Amerika’dır ve bol miktarda su ve lif içerir.        En başta C Vitamini olmak üzere potasyum, demir, çinko, omega3-6 yağ asitleri, …

Devamı »

Helikobakter Pilori nedir? Beslenme durumuna ve Metabolizmaya Etkisi Nelerdir?

Midemizdeki   şüpheli  misafir… Helikobakter pilori ve Özellikleri? Helikobakter pilori dünya genelinde yaygın olarak görülen patojendir.Gram negatif,kıvrımlı, spiral, hareketli  bir bakteridir. Helikobakter pilorinin   Konakçısı İnsandır.  Midede mukıs tabakası içinde ve gastrik  epitel tabakasının yüzeyine tutunur.  Mide Florasını etkileyerek kolonize olup mide mukoza bütünlüğünü bozmaktadır.           H.pilori  Gastro-duodenal  …

Devamı »

Enfeksiyon Hastalıkları ile Mücadelede Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Merhaba, yaşadığımız süreç içerisinde normal hayatımıza yavaş yavaş geçmeye başladık. Ancak unutmamamız gerekiyor ki hala bu hastalıkla yaşıyoruz. Son günlerde yaşadığımız pandemi süreci aslında bu mücadeleden biri. Tarihten bugüne enfeksiyon hastalıkları ile mücadelemiz tamamen bitmedi. Sağlık bakanlığı HIV kontrol programı; dünya üzerinde 36,9 milyon kişinin HIV ile birlikte yaşadığını belirtmektedir …

Devamı »

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?

    Havaların soğumasıyla beraber hastalıklarda da bir artış görülmeye başladı.Peki biz bu havalara karşı,virüslere karşı nasıl savaşacağız? Savaşabilmek için bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendireceğiz?Bunun için neler yemeliyiz,ne gibi takviyeler almalıyız? ÖNCELİKLE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?    Bağışıklık sistemi,canlıyı dışarıdan gelen her türlü yabancı madde ve biyolojik etkene karşı koruyan,özelleşmiş hücre ve …

Devamı »