Başlangıç / Etiket Arşivleri: besin

Etiket Arşivleri: besin

Ceviz Tüketimi ile Gelen Sağlık

Diyetimize günlük 30 gr kadar  çiğ, kavrulmamış ve tuzlanmamış şekilde ilave edeceğimiz cevizin vücut kompozisyonu üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı hatta fiziksel ve ruhsal sağlığımıza olumlu etkileri bulunduğu çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Tüm bu olumlu etkilere sahip  cevize günlük diyetimizde gönül rahatlığıyla yer verebiliriz. Fakat ceviz alerjisi olan bireyler ceviz tüketimi konusunda dikkatli olmalıdır.

Devamı »

Sağlıklı Bir Ağız İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Diş çürüğü kimyasal olarak dişin herhangi bir yüzeyinde organik ve inorganik bölüm arasındaki dengenin bozulması ile oluşan geri dönüşü olmayan patolojik bir durumdur. Bu nedenle diş çürüğünün oluşumunda diş yüzeyinde demineralizasyona neden olan patolojik faktörler (bakteri ve fermente olabilen karbonhidratlar) ve remineralizayonu sağlayan koruyucu faktörler (flor, ağız hijyeni, beslenme ve tükürük) arasındaki denge çok önemlidir.

Devamı »

Bağışıklık Sistemi ve Beslenme

Bağışıklık Sistemi Nedir? Beslenme Yapılan araştırmalarda dünyada her yıl 6 milyona yakın çocuğun yetersiz beslenme sonucu zayıflayan bağışıklıklarının temel olduğu  enfeksiyon kaynaklı ölümler gerçekleşmektedir Genel hatlarıyla, A Vitamini Öncelikli özellikleri görme, büyüme ve epitelyel-mukozal dokuların bütünlüğü üzerinedir. A vitamini, bağışıklık sisteminin geliştirilmesinde önemli bir işlevi vardır ve bundan dolayı “anti-inflamasyon …

Devamı »

Helikobakter Pilori nedir? Beslenme durumuna ve Metabolizmaya Etkisi Nelerdir?

Midemizdeki   şüpheli  misafir… Helikobakter pilori ve Özellikleri? Helikobakter pilori dünya genelinde yaygın olarak görülen patojendir.Gram negatif,kıvrımlı, spiral, hareketli  bir bakteridir. Helikobakter pilorinin   Konakçısı İnsandır.  Midede mukıs tabakası içinde ve gastrik  epitel tabakasının yüzeyine tutunur.  Mide Florasını etkileyerek kolonize olup mide mukoza bütünlüğünü bozmaktadır.           H.pilori  Gastro-duodenal  …

Devamı »

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri ile Besin Değerinin Korunması

Sağlıklı Pişirme Yöntemleri ile Besin Değerinin Korunması

Küreselleşme, direkt ya da dolaylı olarak toplumların beslenme alışkanlıklarına etki eder. Kentleşme, sektörleşme ve kadınların iş hayatında daha aktif olmaları gibi dinamik etkenler, geleneksel yeme davranışların yerini hazır gıda tüketimine bırakmaktadır. Zaman ve emek tasarrufu, kapitalist toplumun en değerli iki unsurudur. Bireylerin hazır tüketime yönelirken sağlık ya da maddi açıdan …

Devamı »

Narın Faydaları ve Merak Edilenler

~Nar Hakkında Sıkça duyulanların Dışında Belki de İlk Kez Duyacağımız Bİlgilerin Derlemesi ~ ✨Nar hakkında bunları biliyor musunuz? •Nar hakkında bildiklerimizin yanında ilk kez duyacağımız bir bilgi ile başlamak istedim… Şimdiden keyifli okumalar diliyorum:) •Bereketi sembolize eden bir meyve olarak bilinen nar eski zamanlarda nazardan koruyucu bir meyve olarak tüketilmekteydi. …

Devamı »

Acı Ot – Sarmaşık Otu Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

Acı Ot – Sarmaşık Otu Nedir Ve Faydaları Nelerdir?

      Acı Ot- Sarmaşık Otu Ege bölgesinde İzmir, Manisa, Aydın’da pazar tezgahlarında Şubat- Nisan aylarında görülen tadı biraz acı olan çok şifalı bitkidir. Latince ismi İnula olan Acı Ot- Sarmaşık otu kanserin bir çok türüne karşı etkili olduğu Ege Üniversitesi tarafından da doğrulanmıştır.     Tilkişen, Yabani kuşkonmaz adları …

Devamı »

Cennet Hurması

Cennet Hurması

    Cennet hurması severler buraya!     Cennet hurması, geleneksel olarak felç, donma ve yanma tedavisi ve kanamayı durdurmak gibi bir çok tıbbi amaç için geleneksel olarak kullanılan, Çin’e özgü bir bitki türüdür.     Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurması, düşük miktarda protein ve yağ içerir.Suda çözünebilen …

Devamı »

Fruktoz ve Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Nedir?

fruktoz

    Fruktoz meyve ve balda bulunan bir monosakkarit olup, en önemli kaynakları besinlere eklenen sükroz ve yüksek fruktozlu mısır şurubudur. Yüksek fruktozlu mısır şurubu basit olarak mısır nişastasından elde edilen bir tatlandırıcı maddedir. Fruktozun Hastalıklarla İlişkisi Nasıldır?     Bir çok epidemiyolojik, klinik ve deneysel çalışmalar meyveler içinde doğal …

Devamı »

Yeme Farkındalığı (MINDFUL EATING) Ve Sezgisel Yeme (INTUTIVE EATING) Nedir?

Yeme Farkındalığı (MINDFUL EATING) Ve Sezgisel Yeme (INTUTIVE EATING) Nedir?

   Son yıllarda insanların çevresel ve psikolojik etmenlerden kaynaklı olayların farkına varması, bunlarla başa çıkabilmesi ve sağlıklı beslenmeyi yaşam stili haline getirebilmesin de sezgisel yeme ve yeme farkındalığı yeteneğinin geliştirilmesinin önemi ifade edilmektedir. Özellikle yeme davranış bozukluklarında tedavinin daha etkin olması ve vücut ağırlığı denetimini sağlayabilmek için bu iki davranışın …

Devamı »