İnsan sağlığı üzerinde sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın çok önemli bir rolleri vardır.Bu mikrofloranın patojenlere(zararlı mikroorganizmlara) karşı korunması ve fonksiyonunu yerine getirebilmesinde probiyotik,simbiyotik ve prebiyotik olarak adlandırılan gıda katkı maddelerine ihtiyaç vardır.
Devamı »Nedir bu Probiyotik, Prebiyotik, Postbiyotik Meselesi?
Bu günlerde çok konuşulan probiyotik, prebiyotik ve postbiyotik karmaşına biraz olsun açıklık getirmek için hem bir moleküler biyoloji ve genetik mezunu gözüyle hem de bir diyetisyen yorumuyla konuyu açıklağa kavuşturmak adına bu yazıyı kaleme aldım. Umarım aradığınız cevapları bulursunuz. Kafanıza takılan bir sorunuz olursa bana ulaşmaktan çekinmeyiz. Sorularınızı heyecanla bekliyorum :)
Devamı »Obezite, Mikrobiyota ve Probiyotikler
Obezite Nedir? Dünya Sağlık Örgütü tanımına göre obezite, sağlığı bozacak derecede vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanır. Bir başka tanımla obezite, bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenen düzeyin üzerinde olmasına denir. Kronik bir halk sağlığı sorunu olan obezitenin; yaş, …
Devamı »Postbiyotikler
Giriş İnsan vücudunda, genomlarında ve metabolitlerinde ve yaşadıkları çevrede bulunan mikroorganizmaların bir araya gelmesine mikrobiyota denir. Mikrobiyotayı oluşturan mikroorganizmalar en çok gastrointestinal sistemde bulunmaktadır. İnsan vücudu, yaşayan mikroorganizmalar için dengeli, besin açısından zengin bir ortam sağlar ve karşılığında bir dizi fayda sağlar. Bu faydalar arasında bağışıklık sisteminin uyarılması, gıdanın daha …
Devamı »Probiyotik, Prebiyotik ve Sinbiyotiklerin Sağlık Üzerine Etkisi
Günümüzde yapılan çalışmalar ve araştırmalar birçok mikroorganizmanın bedenimizde yaşadığını ve işlevlerinin olduğunu göstermiştir. Hastalık yapmayan organizmaların yaşadığı popülasyona mikrobiyota veya mikroflora adı verilmektedir. Günümüzde mikrobiyota bir organımız olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Doğumdan itibaren her bireyin kendine özgü mikrobiyotası gelişmektedir. Ölüme dek de bu gelişim sürmekte ve öldüğünde de toprak ile …
Devamı »Probiyotik Takviyelerinin Sporcu Performansı Üzerine Etkisi
Probiyotik takviyelerinin sağlık üzerine olumlu etkileri vardır. Bu konuyla ilgili yayınlanan çalışmaların çoğu, sağlıklı yetişkinler üzerinde yapılmış olan çalışmalardır. Probiyotikler, mevcut hastalıkların tedavisinde de önemli bir rol oynarlar. Bununla beraber çok çeşitli hastalıkları önlemede yararlı olduğu bildirilen canlı bakterilerdir. Probiyotikler, yiyecekler ve takviyeler yoluyla vücuda alınır. Sporcularda probiyotik kullanımı, son …
Devamı »Kefirin Vücuttaki Önemli Etkileri Nelerdir?
Son zamanlarda hastalıklarında artmasıyla toplumlar beslenme konusuna daha çok önem vermeye başladı. Sağlıklı besinlerin yanında ek olarak tercih edilen fonksiyonel besinlerden biri de kefirdir. Popülaritesini günden güne arttıran kefirin sağlığa olan faydalarına gelin birlikte göz atalım. Probiyotik Bir Besin:KEFİR Kefir, hemen hemen her yaş grubuna hitap eden fermente bir süt …
Devamı »Çölyak Hastalığında Probiyotikler
Çölyak hastalığı; genetik olarak yanlığı olan bireylerde, otoimmün mekanizmalarla, başlıca buğdaydaki gluten; arpa,çavdar, yulaf gibi tahıllardaki gluten benzeri diğer tahıl proteinlerine karşı kalıcı intolerans olarak gelişen proksimal ince barsak hastalığıdır. Bu otoimmün bozukluk, ince bağırsakları etkiler ve genellikle diyare, malabsorpsiyon ve ekstra intestinal semptomlarını üretir. CD’nin bir zamanlar …
Devamı »Psikobiyotik Nedir ?
Bağırsak mikrobiyotası beyin ve bağırsak arasında karşılıklı bir ilişki oluşturarak insan sağlığı üzerinde temel ve önemli bir rol oynar.Sağlıklı bir mikrobiyota oluşumuna beslenme,probiyotikler ve prebiyotikler gibi faktörler etki eder. Sağlığımız, davranışlarımız ve ruh halimiz sadece ne yediğimize veya ne yaptığımıza (yaşam tarzı davranışları) değil, aynı zamanda …
Devamı »