Başlangıç / Besinler / Gözlere iyi gelen besinler ve vitaminler

Gözlere iyi gelen besinler ve vitaminler

Göz sağlığı dikkatle korumamız gereken ve genellikle bozulduğunda geri dönüşü olmayan bir nimettir. Zamanla görme yeteneklerimizi kısmen veya tamamen kaybetmemek için göz sağlığımıza ve beslenmemize dikkat etmeliyiz. Göz sağlığını korumak için gözlere iyi gelen besinler sıklıkla tüketilmelidir.

Gözlere iyi gelen besinler havuç

 

Çocukluğumuzdan beri, havuçun göz sağlığı için en iyi sebze olduğu söylenir ve bu öneri neredeyse her türlü göz rahatsızlığı için geleneksel olarak kullanılmaktadır. Muhtemelen havuç ve diğer turuncu sebzelerin ve meyvelerin göz sağlığını desteklediğini ve görme yeteneği koruduğunu siz de duymuşsunuzdur.  Bu doğru bir bilgidir. Beta-Karoten, A vitamininin bir türevidir. Bu meyve ve sebzelere turuncu rengini verir. Retinayı besler ve korur aynı zamanda gözün diğer kısımlarının sorunsuz çalışmasını sağlar.

Gözlere çok faydalı olan beta-karoten için en bilinen ve kolay temin edilip tüketilebilen kaynaklardan biri olan havuç, aynı zamanda göz sağlığını ve sinir sistemini korumak için uzmanların önerdiği C ve E vitaminlerini de içermektedir.

Ancak iyi görmek amacıyla sadece beta-karoten içeren besinler tüketmek yeterli değil. Gözlerle olan ilişki tam olarak bilinmese de bir çok vitamin ve mineral mükemmel görüş için çok gereklidir. Birazdan bahsedeceğimiz besinleri günlük beslenmenizde atlamadan tüketmeye devam ederseniz göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Sadece görme duyunuzu korumak için değil göz kuruluğunu gidermek için de bu önemli besinlerin yardımına başvurmalısınız.

Aşağıdaki listede yer alan gıdalar genel olarak göze iyi geldiği bilinen beta-karoten, C ve E vitaminleri bakımından zengin gıdalardır. Ancak kendi sağlık durumunuza daha uygun besin önerileri için bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederim.

Gözlere iyi gelen besinler

Beta-Karoten Kaynakları: Havuç ve havuç suyu, portakal ve portakal suyu, kavun, mango, kayısı, lahana, ıspanak, kırmızı dolmalık biber,  tatlı patates, kabak, brüksel lahanası ve balık yağı.

C Vitamini Kaynakları: Turunçgiller ve suları, papaya, kiraz, ahududu, çilek, yaban mersini, kivi, brokoli, yeşil ve kırmızı biber, karnabahar ve lahana.

E Vitamini Kaynakları: Buğday tohumu, badem ve badem ezmesi, fıstık ve fıstık ezmesi, ayçekirdeği, keten tohumu, avokado ve yumurta.

Lutein ve Zeaksantin Kaynakları: Koyu yeşil yapraklı sebzeler lutein ve zeaksantin için en iyi kaynaklarıdır. Kale, ıspanak, pazı, su teresi ve şalgam bu besinlerin arasında ilk sıralarda gelmektedir. Diğer iyi kaynaklar ise; yeşil bezelye, mısır, marul, brokoli, kabak, havuç, Brüksel lahanasıdır.

Çinko ve Selenyum Kaynakları: Çinko, vücudun A vitaminini absorbe etmesine yardımcı olarak gözleri güçlendirir. Fıstık, kabak çekirdeği, leblebi, mayalı gıdalar, istiridye ve diğer deniz ürünleri çinko bakımından en iyi gıdalar arasında yer almaktadır.

Dokosaheksaenoik Asit (Omega 3) Kaynakları: İnsan beyninin, beyin zarının, retinanın birincil bileşeni olan omega 3 yağ asididir. Direkt sütten veya balık yağından elde edilebilir. 22 karbon zincirli karboksil asit yapısındadır. nöron plazma membranının %50 ağırlığı dokosaheksaenoik asitten oluşur. Dokosaheksaenoik asit göz sağlığını korumak açısından düzenli olarak alınmalıdır.

Daha çok somon, orkinos, uskumru, sardalye, ringa gibi yağlı, soğuk su balıklarında bulunan dokosaheksaenoik asit için kabuklu deniz hayvanları da iyi birer kaynaktır.

Bazı balıklarda cıva seviyesi yüksek olduğu için aşırı balık tüketiminin bazı yan etkileri olabilir. Beslenme uzmanınız bu durumda balık yerine cıva testi yapılmış balık yağı tüketmenizi önerebilir.

Gözlere iyi gelen besinler bunlarla sınırlı olmasa da en çok bilinenleri bunlardır.

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.