Hangi soruya cevap arıyorsun?
KARBONHİDRATLAR
Karbonhidratlar ,vücudumuzda enerji veren besin öğeleridir.Normal diyet yapan yetişkinlerde ortalama %55-%60 civarında karbonhidrat sağlanmaktadır.
PEKİ KARBONHİDRATLAR YÜZDE ORANINDA HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Şekerde %99 , Balda ve Pekmezde %75, Tahıllarda %73 ,ve son olarakta kurubaklagillede %55 oranında bulunmaktadır.
KARBONHİDRATLAR VÜCUTTA NASIL KULLANILIR?
Önce karbonhidratların sindirilip emilmesi sağlanması ve sonrasında metabolize olması gerekmektedir.Sindirim gerçekleşirken monasakkaritler her değişikliğe uğramamaktadır.
Disakkaritlerin ince bağırsakta enzimleri olmaktadır.Bunlar hidrolize edilerek yani yapı taşları olan monasakkaritlere ayrılmaktadır.
LaktozàGalaktoz+Glikoz
SakkarozàFruktoz+Glikoz
MaltozàGlikoz+Glikoz
Yukarıda verdiğimiz enzimler eksiklğinde disakkaritler monasakkaritler haline dönüşmemektedirler.Yoksa karın ağrısı ve ishal şeklinde emilme bozukluğu oluşabilmektedir.
Ülkemizde laktoz yetersizliğinin görülüş sıklığı ortalama %35 civarında olmaktadır. Laktoz yetersizliği olan bireylerin sütü az daha çok yoğurt tüketmesi gerekmektedir. Nişastanın sindirimi ise daha az olur.Ve fiziksel duruma göre değişmektedir. Pişmiş ve ezilmiş besinlerdeki nişasta çiğ ve taneler olarak yerine göre daha kolay sindirilmektedir.
Patates ve muzdaki nişasta çiğ iken sindirilmemektedir.Patates nişastası taze piştiğinde hızla sindirilirken soğuduktan sonra sindirim yavaşlamaktadır.
Tahıl nişastası baklagil nişastasına göre daha kolay sindirilebilir.Lipid ve protinlerle birlikte yenen nişastanın sindirimi daha yavaştır.
Şeker hastaları için nişastanın sindirimi önem taşımaktadır.Yavaş sindirilen nişasta kan şekerini hızlı yükseltmemektedir.
Sindirilmeyen nişasta kalın barsağa geçerek bakteriler tarafından parçalanmaktadırlar.
KARBONHİDRATLARIN EKSİKLİĞİNDE VÜCUDA ETKİLERİ NE OLABİLİR?
Gereğinden az miktarda alırsak vücutta asit ve ketonlar oluşmasına neden olmaktadırlar. Bu da kanın alkalitesini azaltmaktadır.Bu duruma ketosiz denilmektedir.
Diğer bir eksikliği ise barsakların hareketini arttırmakla ve burda oluşan artıkların dışkı olarak atılmasına yardımcı olmaktadır.
Diyette çok az olursa barsak hareketlerini azaltmakta ve kabızlık oluşabilmektedir.Ayrıca artık öğelerden barsakların sağlığı bozucu moleküller yapılabilmektedir.
KARBONHİDRATLARIN FAZLA ALIMINDA VÜCUDA ETKİLERİ NE OLABİLİR PEKİ?
Diyette çok fazla olması sakıncalıdır.Neden ; dersek diyette alınan besin öğelerinin özellikle minerallerin emilimini olumsuzlaştırmaktadır.
Kaynakça:
Baysal,Ayşe .BESLENME .ANKARA,Hatipoğlu Yayınevi, 17. Baskı 2017