Hangi soruya cevap arıyorsun?
Hepimiz süt ve süt ürünlerinin protein kaynağı olduğunu biliriz.Bugün de süt ürünü olan kefir neymiş onu öğrenicez.
KEFİR NEDİR?
Kefir geleneksel olarak, sütün kefir taneleri ile fermente edilmesiyle; endüstriyel üretimde ise, tanelerden elde edilen veya izole edilen mikroorganizmaların starter kültür olarak kullanılmasıyla üretilen fermente bir süt ürünüdür. Kökeni kuzey Kafkaslar olan kefir, yöre halkının tesadüfi şekilde inek ve keçi sütü kullanarak ürettikleri ve serinlemek maksadıyla tüketilen bir içecektir.
Kefirin önemi; 1920’ li yıllarda Rus bilim adamlarının probiyotik bakteriler üzerine araştırma yaparken kefiri araştırmaları ve yoğurtta iki olan probiyotik bakteri sayısının kefirde 25-30 tane olduğunun fark edilmesiyle anlaşılmıştır. Daha sonra dünyanın birçok noktasına yayılan ve insanların severek tükettiği bu içeceğin tüketimi giderek artmıştır. Fermente bir süt içeceği olan kefir, sütün yapısında bulunan temel besin öğelerinin büyük çoğunluğunu içermektedir. Bu besin maddeleri kefirin oluşumunda mikroorganizmalar tarafından meydana getirilen fermantasyonun etkisiyle laktozun ve proteinlerin kısmen parçalanması, bazı vitaminlerin sentezlenmesi ve biyoaktif maddelerin oluşumu sonucu beslenme değeri daha da artmış bir ürün haline gelir.Bu özelliğiyle kefir,daha kolay sindirilebilir.
KEFİRİN BESİN DEĞERLERİ NEDİR?
Süt grubu besinler protein, kalsiyum, B2 vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok besin ögesinin önemli kaynağıdır.
Süt önemli bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Süt proteini biyolojik değerinin bitkisel proteinlere kıyasla daha yüksek olduğu bilinmektedir. Süt ve ürünleri ayrıca fosfor, magnezyum, çinko,potasyum, A vitamini ve B12 vitaminin iyi kaynağıdır.
Kefir, sütteki tüm besin maddelerini içerir. Ayrıca vücut için son derece gerekli ve besinler ile alınması zorunlu olan amino asitlerin ve bazı yağ asitlerinin kefirin bileşiminde bulunduğu saptanmıştır.
Kefir, vitaminlerden B1, B2, B6, B12 vitamini, folikasit, K vitamini ve biyotin (vit H) kaynağıdır. Makro minerallerden kalsiyum, fosfor, potasyum,magnezyum, mikro minerallerden de çinko, bakır, manganez, demir ve kobalt içerir. 175ml kefir tüketilerek günlükkalsiyum ve fosfor ihtiyacının yaklaşık olarak %20’si, B12 vitamininin %14’ü, B2 vitamininin %19’u ve magnezyumun %5’i karşılanabilir. Kefirde bulunan laktoz süte göre
daha azdır. Bu nedenle kefir laktoz intoleransı olan kişiler için iyi bir diyet kaynağıdır.
YARARLARI NEDİR?
Kefir sindirim problemi olanlar için en iyi çarelerden biri olarak görülmektedir. Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir gıda olduğundan çocuklar, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, yaşlılar, kabızlık ve diğer sindirim problemlerini çeken insanlar için ideal bir içecektir.
Kefir orta düzeyde laksatif etkiye sahiptir. Bu özelliğinden dolayı Almanya’da ve Asya’nın bir çok bölgesinde kronik konstipasyon vakalarında kullanılmaktadır.
Çeşitli hastalıklar ya da antibiyotik tedavisi sonucunda bozulan bağırsak florasının yeniden düzenlenmesi amacıyla kefir tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Bağırsakları çalıştırıp temizleyen, dışkının kolayca dışarı atılmasını sağlayan bir özelliğe sahiptir.
Dünyanın bir çok bölgesinde tüberküloz, kanser ve gastrointestinal rahatsızlıklarda destek tedavi amaçlı olarak geniş çapta kullanılmaktadır.
Kefirin mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını artırdığı gibi sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlığa ve uykusuzluğa karşı iyi geldiği de bilinmektedir
Laztoz emiliminde sıkıntı yaşayan bireyler; laktoz, başlıca karbonhidrat olan süt, ß-D- galaktosidaz eksikliğinden dolayı glikoz ve galaktoz içine tamamen sindirilemez.Kefir, ilave β- galaktosidaz kaynağı sağlayarak laktoz intoleransının semptomlarını en aza indirimesinde önemli bir kaynaktır.
*Enterik patojenlere karşı direnç sağlar.
*Bağırsak kanserini önleyici etkiye sahiptir.
*Hipertansiyonu önleyici etkisi bulunur.
SONUÇ OLARAK
Çoğu süt ve süt ürünleri gibi kefirin de faydaları vardır. Beslenme ve büyüme faktörlerini de içerdiğinden kefir her yaşta tüketilebilir. Hamile ve emziren kadınların kefir tüketmeleri güvenlidir.Beslenmenizde yer verebilirsiniz.
Elif Aydın
Kaynakça
Tomar,Oktay.Çağlar,Abdullah ve Akarca,Gökhan (drl.) (2017). Kefir ve Sağlık Açısından Önemi.Afyon:Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi.
Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl:5,Sayı:60,Aralık 2017,s. 135-145.