Başlangıç / Genel / Meyve Sularının İlaçlar ile Etkileşimi Nasıldır?

Meyve Sularının İlaçlar ile Etkileşimi Nasıldır?

meyve suları ve ilaç etkileşimi

Besin-ilaç etkileşimleri; ilacın biyoyararlılığının azalması ile tedavinin etkinliğini azaltır, yan etki riski veya toksisite gibi etkilerle sonuçlanır.

İçeceklerin içerdiği maddelerin bağırsakta ilaç metabolizmasındaki enzim ve taşıyıcıların fonksiyonlarını değiştirmesi ile ilaç yararını etkiler .Etki ettiği hedef sistem; bağırsak, böbrek, akciğer, beyin , karaciğerdir.

Peki ilaç kullanırken hangi meyve sularını içmemeliyiz?

GREYFURT SUYU

Greyfurt suyunda bulunan flavonoidler ilaçlarla etkileşimi girer. Bağırsaklarda ve karaciğerde ilaçların ilgili enzimlerle ayrışmasını önler. Bunun bir sonucu olarak, ilacın kandaki konsantrasyonu artar ve zehirlenmeler meydana gelir.

PORTAKAL SUYU

Portakal suyu tüketimi bağırsakta CYP3A4(bağırsakta emilimi sağlar) enzimini baskılar.Bu etkileşim çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir. Beslenmemizde portakal, meyve ve meyve suyu olarak tüketimin dışında; reçel ve marmelat olarak da tüketilmelidir.

NAR SUYU

Nar; pektin, tanenler, flavonoidler ve antosiyaninler bakımında zengin olan ve dünya genelinde birçok ülkede tüketilen bir meyvedir. Nar suyunun bağırsaktaki CYP3A4(bağırsakta emilimi sağlayan enzim) enzimlerini baskılayarak besin-ilaç etkileşimine neden olur.

ÜZÜM SUYU

Üzüm suyu antioksidan kapasitesi bakımından en zengin meyve suyu çeşitidir. Gastrointestinal sistemde kimyasal etkileşim ile CYP3A4(bağırsakta emilimi sağlayan enzim) aktivasyonunu etkileyebilir.

POMELO SUYU

Pomelo asitliği en az olan turunçgillerdendir.Greyfurt kadar CYP3A4(bağırsakta emilimi sağlayan enzim) içerdiği için etkileşime neden olur.

Domates suyu, kızılcık suyu, limon suyu vb. içeceklerde kesin bir çalışma yoktur.

Bireylerin ilaç kullanımı sırasında ilaçlarla etkileştiği bilinen meyvelerin, meyve sularının ve alkollü içeceklerintüketilmemesi önemlidir.

İçeceklerin içerdiği maddelerin bağırsakta ilaç metabolizmasındaki enzim ve taşıyıcıların fonksiyonlarını değiştirebilir. İlaç kullanımına başlamadan önce bireyin beslenme durumu, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim miktarı veya besin desteği kullanma durumu göz önünde bulundurulmalıdır.

İrem Sarı

Kaynakça:

Meng Chen, Shu-yi Zhou,Food-drug interactions precipitated by fruit juices other than grapefruit juice: An update review,April 2018Volume 26, Issue 2, Supplement, Pages S61–S71

Tamer, Canan Ece Karaman,Greyfurt Suyu ve İlaçlarla Etkileşimi GIDA /THE JOURNAL OF FOOD; Cilt: 31 Sayı: 2

http://bilheal.bilkent.edu.tr/aykonu/greyfurt.htm

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.