Çin greyfurtu olarak da bilinen Pomelo meyvesi Güneydoğu Asya’da yaygın olarak yetiştirilen ve tüketilen bir meyvedir. Pomelo Rutaceae familyasının citrus cinsine aittir ve en büyük narenciye meyvesidir.
Geçmişte pomelo posası meze, antitoksik, kardiyak uyarıcı ve mide tonik olarak kullanılmıştır. Son zamanlarda da popüler hale gelen bu meyve üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar bize yararları hakkında birçok bilgi vermektedir.
Pomelo Meyvesi’nin Yararları
- Pomelo meyvesi altı çeşit antioksidan madde içermektedir. Antioksidan maddelerden çoğunlukla naringin ve naringinin içerir. Bu içeriği sayesinde vücudumuzda oluşan zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
- Aynı zamanda bu meyve antihiperlipidemik etkiye de sahiptir. Hiperlipidemi hastalarının tüketebileceği bir meyvedir.
- Yüksek glisemik indeks, düşük glisemik yüke sahip olan bu meyve diyabet hastalarının tüketebileceği bir meyvedir. Hastaneye yatırılmış Tip 2 diyabetli hastalarda yapılan bir çalışmada pomelo meyvesi tüketiminin yüksek kan şekeri dalgalanmalarına sebep olmadığını gözlemlemişler. Bu sonuçlar Tip 2 diyabet hastaları için daha fazla çeşit yiyecek anlamına gelmektedir.
- Yapılan başka bir çalışmaya göre pomelo kabuğu ekstratının yüksek yağlı diyetten dolayı oluşan metabolik sendrom semptomlarına iyi geldiği gözlenmiştir.
- Posa içeriği sayesinde kabızlık durumu olan kişiler rahatlıkla kullanabilir. Sindirim sistemini düzenler ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.
- 100 gram pomelo meyvesi 60 gram C vitamini içerir. Bu yüzden çok iyi bir C vitamini kaynağı olarak diyetimizde kullanılabilir. Bu sayede bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir.
- Yüksek miktarda potasyum içeriği sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur. Hipertansiyon hastaları tüketebilir. Diyetlerinde belli bir hastalıktan dolayı potasyum miktarları kısıtlı olan hastalar tüketirken dikkatli olmalıdırlar.
- Kilo vermeye yardımcı yağ yakıcı ‘karnitin palmitoil transferaz’ enzimini bulundurur. Diyetinizde meyve hakkı olarak kendisini tercih edebilirsiniz.
Son olarak da önemli bir uyarıda bulanacak olursam eğer etken maddesi Siklosporin ve Sildenafil olan ilaçlarla beraber kesinlikle tüketilmemelidir. Yapılan araştırmalar bu iki etken madde ile pomelo meyvesinin ekstratının etkileşime girdiğini göstermiştir.
Bu bilgileri öğrendikten sonra bugünkü meyve tercihinizi pomelodan yaparsınız belki, ne dersiniz?
Mutlu günleriniz olsun…
Tuba Dursun
Kaynakça: Ding X, Guo L, Zhang Y, Fan S, Gu M, Lu Y et al. Extracts of Pomelo Peels Prevent High-Fat Diet- Induced Metabolic Disorders in C57BL/6 Mice through Activating the PPAra and GLUT4 Pathway. School of Pharmacy Shanghal University. October 2013. Caengprasath N, Ngamukote S, Makynen K, Adisakwattana. The protective effects of pomelo extract against fructose-mediated protein oxidation and glycation. Excli Journal 2013;12: 491-502- ISSN 1611-2156. Shao S, Xu W, Tao J, Zhang J, Zhou X, Yuan G et al. Glycemic index, glycemic load, and glycemic response to pomelo in patients with Type 2 diabetes. Huazhong Agricultural University, Wuhan 430070 China. 2017. Makynen K, Jitsaardkul S, Tachasamran P, Sakai N, Puranachoti S, Nirojsinlapachai N et al. Cultivar variations in antioxidant and antihyperlipidemic properties of pomelo pulp in Thailand. Food Chemistry 15 August 2013 Page s 735-743. Chen M, Zhou S, Fabriaga E, Zhang P, Zhou Q. Food-drug interactions precipitated by fruit juices other than grapefruit juice: An update review. J Food Drug. 2018.