Başlangıç / Genel / Tüberküloz Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüberküloz Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüberküloz Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalı?

Tüberküloz Nedir? 

    Tüberküloz ,Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan bir hastalıktır.

Halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinir ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.

    Aktif akciğer ya da gırtlak veremi bulunan hastalar tüberküloz mikrobunun kaynağı olarak görülür.Bu mikrop hasta kişilerin solunum yolundan nefes verme, öksürme ya da hapşırma yoluyla ortama yayılır. Bu ortama giren sağlıklı kişiler Mycobacterium tuberculosis isimli bu mikrobu solunum yoluyla alırlar ve hastalık bu şekilde yayılmayı sürdürür.

Peki Tüberkülozun Belirtileri Nelerdir?

  1. Uzun süren kuru öksürük
  2. Göğüs ağrıları
  3. İştahsızlık
  4. Akşamları yükselen ateş
  5. Halsizlik
  6. Kilo kaybı
  7. İleri vakalarda nefes darlığı
  8. Öksürükle ağızdan kan gelmesi

Tüberküloz Nasıl Bulaşır ?

    Tüberküloz mikrobunun kaynağı, tedavi görmemiş, aktif akciğer ve gırtlak veremi olan hastalardır. Nefes vermekle, özellikle de öksürmek, hapşırmak, konuşmak ile mikroplar çevre havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları nefesleriyle alırlar.

    Sokakta, dolmuşta, lokantada öksüren birisinden verem mikrobu alma olasılığı çok düşüktür. Bulaşma için genellikle verem hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. Bulaşma en çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına olur.

    Tedavi başlandıktan sonra bulaşma hızla sona erer. Çatal, kaşık, tabak, bardak, giysi gibi nesnelerle, kan ile, cinsel ilişki ile bulaşma olmaz.
Tüberküloz Hastalarının Tedavisinde Beslenme

Tüberküloz Hastalarının Tedavisinde Beslenme

    Bu hastalığın tedavisini sağlamak için kilo kontrolü ve diyet büyük önem taşır. Hastalığın bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemde vücuda yerleşmesinin daha kolaydır. Bu nedenle hastaların bağışıklık sistemini güçlendirecek niteliğe sahip besin maddeleriyle beslenmesinin sağlanması gerekmektedir.

    Vitamin ve mineral yönünden zengin besin maddelerine ağırlık verilmelidir. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirecek C vitaminin alımı çok önemlidir.

    Ayrıca bal ve protein içeren gıdalara da beslenme düzeninde yer verilmesi tavsiye edilir.

    Beslenmenin düzenli olması çok önemlidir. Öğün atlamadan en az üç öğün yemek yenilmeli ve ara öğünlerde de faydalı gıdalar tüketilmelidir.

    Ayrıca alkol, sigara, asitli içecekler ve kirli havadan uzak durulmalıdır.

    Oksijenin bol olduğu yerler tercih edilmelidir.

    Doğal olarak üretilmiş besin maddelerine ağırlık verilmelidir. Bunun için işlenmiş, dondurulmuş, paketlenmiş gıda maddelerinden uzak durulmalıdır.

    Tüberküloz beslenmeyle değil aynı zamanda bol sıvı tüketimi sayesinde de kontrol altına alınabilir. Günde en az 2 litre suyun içilmesini alışkanlık haline getirmek beslenmenin bir parçası olarak görülmelidir.

Yazar: Özge Tokcael

Kaynakça:

WHO: e-Library of Evidence for Nutrition Actions (eLENA),Nutritional care and support for patients with tuberculosis, Erişim tarihi: 2018 http://www.who.int/elena/titles/full_recommendations/tb_nutrition/en/

Krishna Bihari Gupta, Rajesh Gupta, Atulya Atreja, Manish Verma, Suman Vishvkarma,Tuberculosis and nutrition,Lung India. 2009 Jan-Mar; 26(1): 9–16.

TÜBERKÜLOZ TANI ve TEDAVİ REHBERİ, Sağlık Bakanlığı Yayın No: 862, Ankara 2011

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.