Başlangıç / Besinler / Sebzeler ve Meyveler / Üzümün Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılabilir?

Üzümün Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılabilir?

Üzümün Faydaları Nelerdir? Ne İçin Kullanılabilir?

    Mitolojik hikayelere konu olacak kadar eski ve değerli bir gıda maddesi olan üzüm, hem besin değeri hem de içerdiği vitamin  ve mineraller açısından tam bir şifa kaynağıdır. Üzümün anayurdu Anadolu’dur. Anadolu’da üzüm kültürü Hititlerden beri bilinmektedir.

    Kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olan üzüm; A, B1, B2, Niasin ve C vitamini yönünden de zengindir. Yaş üzüm ile karşılaştırıldığında kuru üzüm ile pekmez, daha az su içerdiklerinden hem kalori değerleri hem de demir ve kalsiyum içerikleri daha yüksektir. Üzüm ve  pekmez proteince  fakir olmalarına karşın,  iyi birer diyet gıdasıdır. Büyüme dönemindeki çocukların iyi beslenmesi için aldıkları protein ve aminoasitler dengeli olmalıdır. Bu  denge,  anne  sütünden sonra kuru  üzüm ve pekmezde çok  iyi  bir şekilde korunmaktadır.  Ayrıca Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından kuru üzümün amino asitler  yönünden  gerekli  dengeyi sağladığı da kabul edilmiştir.

 

Üzümün Faydaları Nelerdir?

  • Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere karşı koruyucudur.
  • Yaşlanmayla savaşır ve yaşlanmayı geciktirir.
  • Cildi güzelleştirir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, bağışıklık sistemi zayıf olanlar için faydalıdır.
  • Kan yapıcıdır, kansızlara iyi gelir.
  • Yüksek kolesterolü düşürür, kolesterol hastalıklarına karşı faydalıdır.
  • Hipertansiyon karşıtıdır, hipertansiyon hastalarına iyi gelir.
  • Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

 

Yaz günlerinin vazgeçilmezi olan üzümden çöp çıkmıyor, her anlamda değerlendirmek için şansımız oluyor. İşte bu kullanım alanları;

  • Üzümün meyvesi ve yaprakları taze olarak kullanılır.
  • Üzümün kurutulması ile kuru üzüm elde edilebileceği gibi üzüm pekmezi ve üzüm suyu da yapılabilir.
  • Kuru üzüm çok iyi bir enerji ve besin kaynağıdır. Mide ve bağırsak yaralarına iyi gelir.
  • Üzüm çekirdeği kuersetin adlı madde içerir. Kan yapıcı ve damar sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Bu nedenle, üzüm çekirdeği atılmamalı ve üzüm, çekirdeği ile birlikte yenmelidir.

 

  • Yenmeden önce birkaç hatırlatma:

Meyveler önce yıkanır, ayıklanır ve kullanılacağı zaman doğranır. Doğranmış veya kesilmiş meyveler fazla bekletilmez, aksi halde hava teması ile vitamin kaybı artar.

 

Kaynakça:

Baysal, Ayşe. Genel Beslenme. Beşevler/Ankara. Hatipoğlu Yayıncılık, 2018.

Çetin, Aysun. İyileştirir Güzelleştirir Üzüm. Haramidere/İstanbul. Hayykitap Yayınları, 2010.

Hakkında: Diyetisyen Beyza Özkan

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra lise eğitimimi de İstanbul'da birincilikle tamamladım. 2017 yılında girdiğim Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü 2021 yılında başarıyla bitirerek diyetisyen ünvanımı aldım. İstanbul Okan Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimime başladım. 2019 yılında girdiğim Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Yandal eğitimimi 2021 yılında başarıyla bitirdim. 2022 yılında ise Anadolu Üniversitesi Aşçılık programını bitirdim. Diyetisyen ünvanım ile de araştırdıklarımı ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak ve mesleğe dair, katkı sağlayan güzel bilgileri beraber öğrenmek adına buradayım. Tüm okurlara keyifli ve iyi okumalar, sağlıklı günler diliyorum!

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.