Etrafımıza sorsak her beş kişiden üçünde B vitamini yetersizliği bulunduğunu ve bunun için vitamin takviyesi kullandığını duymamız mümkün. Ek olarak gelen danışanlarımdan da duyduğum “ B vitamini kullanıyorum kilo vermemi çok zorlaştırıyorlar” “B vitamini iştah açıyormuş kilo vermek için kullanmayı bırakmalı mıyım?” gibi replikler fazlasıyla mevcut. Peki kullanılan B vitaminleri hakkındaki bu rivayetler doğru mu ?
Öncelikle şunu bilmeliyiz ki bize kalori olarak dönen ögeler karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır; vitaminler enerji kaynağı olarak kullanılmaz. Hiçbir kalorisi olmayan bu maddelerin asıl görevi, vücudumuzda her gün gerçekleşmesi gereken bazı yaşamsal olaylarda bulunmak zorunda olmalarıdır.
Piyasaya b vitamini hapları B1, B2, B3, B6, B12, folik asit gibi birkaç çeşit b vitamininin kompleksi halinde sunulmaktadır. B1 vitamini günlük gerekli enerji üretimi, B2 vitamini vücutta depolanmış yağların yıkımını sağlamak, B6 vitamini proteinlerin vücut içinde birbirine dönüşerek gerekli formda kullanımını sağlamak ve B12 kan hücrelerinin yapımı gibi bu başlıca görevlerin yanında 600’ü aşkın reaksiyonda faaliyet gösteriyorlar.
Yetersizlik durumunda vücudumuzda gerçekleşen bunca olayın aksaması depresyon, sinirlilik, güçsüzlük ve iştah kaybı gibi belirtilerle kendini göstermekte; devam eden yetersizlikte anemi, beriberi, pellegra gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Eğer doktorunuz bu haplardan birini kullanmanız gerektiğini söylüyorsa ve siz tedavinize başladıysanız, vitamin yetersizliğine bağlı belirtilerin yavaş yavaş düzelerek eski sağlığınıza kavuşmanız doğal bir süreçtir. Ve bu süreçte kaybolan iştahınızın yerine gelmesi, iştahınızın arttığını değil, sağlıklı bir vücudun gerçekleştirmesi gereken yaşamsal reaksiyonları gerçekleştirebildiğiniz anlamına gelmektedir.
Kilo alma ya da verme aşamalarında birinci önceliğimizin kişinin sağlığını korumak olduğunu da göz önüne alırsak, diyetle kapatılamayacak yetersizlik durumlarında B vitamini takviyelerinin kullanımından bu gibi rivayetler nedeniyle kaçılmamalıdır.
Rabia Gümüşçü
Kaynakça :
Tablolarla Biyokimya Cilt II * Prof. Dr. Tanju Ası * Ankara – 1999. Tablo 94 yağ asitlerinin β- oksidayonu
Tablolarla Biyokimya Cilt 2 * Prof. Dr. Tanju Ası * Ankara – 1999 syf. 12