Başlangıç / Etiket Arşivleri: #beslenme

Etiket Arşivleri: #beslenme

Mental Sağlığın Beslenme İle İlişkisi

Besin seçimi öğrenilen bir davranıştır. Besin seçimi çevresel, kültürel, genetik, sosyal ve duyusal değişkenlerden etkilenir. Tüketilen besinler de mood, davranış ve beynin fonksiyonlarını etkiler. Örneğin, karnı acıkan bir kişi huzursuz bir duygu durumu içerisindedir. Yemek yiyince biraz daha sakinleşir ve tatmin olur. Beynin metabolik aktivitesi yoğundur ve dinlenme anında bile …

Devamı »

RAMAZAN’DA BESLENME

RAMAZAN AYI Ramazan Ayı Müslümanlar, İslami takvime göre 9.ayı Ramazan ayı olarak kabul ederler ve bu ayda gün doğumundan gün batımına kadar hiçbir şey yiyip içmezler ve 30 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç, kelime anlamıyla bireyin maddi ve manevi olarak, bedenen ve ruhen arınması anlamına gelir. Oruç tutan Müslümanlar ramazan …

Devamı »

Neden Yulaf Yemeliyiz?

Yulafı Tanıyalım Latince ismi Avena Sativa olan yulaf Grammineae ailesinin  Aveneaeoymağında bulunun bir cinstir. yüzyıllar boyunca hayvan beslenmesinde kulanılan yulafın günümüzde insan beslenmesinde tüketiminin önemi günden güne artmaktadır. Yulaf tanesinin % 20-30 kavuz, yaklaşık % 75’ini endosperm ve yaklaşık % 5’ini embriyo oluşturmaktadır. Ayrıca, % 40 oranında nişasta içermektedir. Serin …

Devamı »

Polikistik Over Sendromu ve Beslenme İpuçları

Polikistik Over Sendromu Nedir? Polikistik over sendromu, doğurgan dönemdeki kadınları etkileyen hormonal bir sendromdur. En yaygın özellikleri androjen hormonlarının yüksek seviyede olması, yumurtalıklarda kistlerin görülmesi ve düzensiz adet dönemleridir. Kadınlarda PKOS’un görülmesinin sebebi tam olarak belirlenememiş olsa da genetik faktörlerin, inflamasyonun ve insülin direncinin semptomlara sebep olduğu düşünülmektedir. Metabolizmaya Etkileri …

Devamı »

Tiroid Hastalıklarında Beslenme Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tiroid Bezi Nedir? Tiroid Hormonlarının Metabolizma Üzerine Etkisi Nasıldır? Tiroid bezi, T3, T4 dediğimiz tiroid hormonlarını üreten, salgılayan ve depolayan nefes borusu üzerinde bulunan bir bezdir. Vücutta bulunan tiroid hormanlarının düzenleyip hipofiz bezinden salgılanan TSH tarafından kontrol edilir. Tiroid bezinden salgılanan hormonların eksikliği ya da fazlalığı sonucu tiroid bezi hastalıkları …

Devamı »

Premenstural Sendrom ve Beslenme

 PMS Hakkında PMS 1950’lerde tıp literatürüne girmekle beraber tarihçesi şu şekilde olmuştur; ilk Hipokrat’ın  ‘’histeri’’ ‘ yi menstural fonksiyon bozukluğunu tanımlamak amacıyla kullanılmıştır. İlk tanımlayıcı araştırma ise Rober T. Frank tarafından, premenstrual dönemde yaşanan aile içi anlaşmazlıklara, aşırı mutsuzluğa neden olan periyodik atakların duygusal ve sosyal yönden maliyetine dikkat çekmiş ve bunun kadınların hormonlarıyla alakalı olduğunu ifade etmiştir. …

Devamı »

21. Yüzyıl Tahıllarının İçeriği Nasıldır?

21. Yüzyıl Tahılları Nelerdir? Merhaba, bu haftaki yazımda sizlere son zamanlarda sosyal medyada çok karşımıza çıkan ve diyetlerde popüler olarak kullanılan bir gruptan bahsedeceğim. Sağlığımız üzerine olumlu etkileri olan  “Pseudocereals” grubunun tam olarak Türkçe karşılığı bulunmamaktadır. İngilizce karşılığı pseudo kelimesi “yalancı, sahte”, cereals “tahıllar” anlamına gelmektedir. Çalışmalarda tahıl benzeri grup …

Devamı »

Ara Öğün Neden Bu kadar Önemli?

diyet ara öğünleri

Ara Öğünün Önemi Nedir? Uzun süreli açlık durumunda kan şekerinde düşmeler görülebilir. Bu durum kişinin açlığına bağlı olarak bir sonraki öğünde çok fazla yemesine yol açacaktır. Açlık krizlerini önlemek için ara öğün yapmak güzel bir alternatiftir. Ara öğün; genellikle öğün aralarında yenen ve kalorisi ana öğüne göre daha düşük küçük …

Devamı »

Besinsel Lif Olarak Dirençli Nişasta Nedir?

Dirençli Nişasta Nedir? Dirençli nişasta ya da enzime dirençli nişasta; karbonhidratların sindirimini sağlayan amilaz enziminden etkilenmeyerek mide ve ince bağırsakta sindirilemeyen nişasta türüne denir. Dirençli nişasta bağırsak florasında bulunan yararlı bakteriler tarafından fermente edilerek prebiyotik etki gösterir. Bu özellikleriyle dirençli nişasta besinsel lif ile benzer fizyolojik özelliklere sahiptir. Dirençli nişasta …

Devamı »

Peptik Ülserde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yıllardır peptik ülser tedavisinde değişik diyetler kullanılmıştır. En eski diyet tedavisi Cruvelhier tarafından yazılmıştır. Bu diyetin özelliği sık sık beslenmedir. İlerleyen yıllarda midenin istirahat etmesini sağlamak için üç-dört gün hastaya yemek verilmemesi önerilmiştir. Genel olarak hastalığın şiddetine göre diyet posası azaltılmış veya hiç verilmemiş mideyi uyarmayan tahriş etmeyen diyetler uygulanmıştır. …

Devamı »