Başlangıç / Etiket Arşivleri: diyabet

Etiket Arşivleri: diyabet

Süper Besin Desteği

  Koenzim Q10  Yapısı ? Yağda çözünebilen vitamin benzeri bir benzokinon bileşiğidir. Koenzim Q10 kaynaklarda diğer kullanımları;     KoQ10, Ubikinol-10 ve/veya Ubikinon-10. Koenzim Q10  biyolojik dokularda hem indirgenmiş formda (ubikinol-10) hem de okside formda (ubikinon-10) bulunan bir redoks molekülüdür. Bütün hücrelerde bulunduklarından Ubikinon ve ubikinol Latincede “her yerde olan” anlamına …

Devamı »

Karbonhidratların Önemi,Karbonhidratlar Hiç Alınmazsa Ne olur?

  Karbonhidratların Önemi   Karbonhidratlar, vücudumuzun temel enerji kaynağıdır. günlük almamız gereken enerjinin %55-60’ını karbonhidratlardan karşılarız. 1 gram karbonhidrat, vücutta ortalama 4 kkal’lik bir enerji oluşturur. Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda, enerji kaynağı olarak yalnızca, bir karbonhidrat olan glikozu yani kan şekerini kullanırlar. Karbonhidratlar çok az alınırsa veya …

Devamı »

Glisemik İndeks (Gİ) Nedir? Beslenmedeki Yeri Nedir?

Glisemik İndeks Nedir? Besinlerde yer alan karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına denir. Bir başka deyişle yenildikten 2 saat sonra besinlerin gösterdikleri glikoz yanıtların, standart olarak alınan beyaz ekmeğin gösterdiği yanıta göre yüzde değeridir. Her besinin karbonhidrat içeriği farklıdır. Bu yüzden her besin kan şekerini farklı derecelerde etkiler. Glisemik İndeksi Etkileyen …

Devamı »

Metabolik Sendrom Nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)  metabolik sendromu, diyabet, bozulmuş açlık glikozu, bozulmuş glikoz toleransı veya insülin direnci ile birlikte, hipertansiyon, hiperlipidemi, santral obezite ve mikroalbuminüriden en az ikisinin olması olarak tanımlamıştır. Biraz daha açacak olursak metabolik sendrom, insulin direnciyle başlayan glukoz intoleransı, diyabetes mellitus, abdominal obezite, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı …

Devamı »

Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diabetes Mellitus) Nedir?

Gebelik Diyabeti Nedir? Gebelikte oluşan hiperglisemiye yol açan ve değişken şiddetteki glikoz intoleransıdır. Gebelikte, özellikle fetus ve yenidoğanda görülebilecek ciddi komplikasyonların %1,1-14,3’dan sorumludur. Risk Grupları Kimlerdir? Gebeliğe obez olarak başlayan kadınlarda Gestasyonel Diyabet (GDM) gelişme riski, normal ağırlıkta başlayan gebe kadınlara göre daha fazladır. Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, önceden …

Devamı »

Stevia Nedir? Sağlık Üzerine Etkileri Nelerdir?

Stevia Nedir?      Stevia latince adıyla Stevia rebaudiana Bertoni, Compositae (Papatyagiller)ailesi üyesidir. Bu bitki ilk defa 1887 yılında Güney Amerikalı doğa bilimci Antonio Bertoni tarafından keşfedilmiştir. Stevia, Paraguay ve Brezilya’da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan Stevia; Japonya’da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi …

Devamı »

Krom Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Krom Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

    Krom, insülin etkisini düzenleyen bir mineral olup bu nedenle karbonhidrat, yağ, protein metabolizmasını etkiler. İnsülinin etkisini artırarak glukozun hücre içine girmesine yardımcı olur.     Krom eksikliği bulunan diyabet hastalarının krom desteği kullandıklarında glukoz kontrollerinin iyileştirildiği görülmüştür. Ancak eksikliği bulunmayan diyabet hastalarının krom kullandığında yararlı olup olmayacağı konusunda …

Devamı »

Ejderha Meyvesi (Pitaya)

dragon fruit

    Ejderha meyvesi, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen tropikal bir meyvedir. Bitki, Güney Meksika ve Orta Amerika’ya özgüdür ama bugün dünyanın hemen her yerinde yetişiyor. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut da dahil olmak üzere birçok isimle bilinir. Genelde sarı, beyaz ve kırmızı pitaya türleri bilinir. Tadı çilek …

Devamı »

Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu (Dışkı Nakli)

Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu (Dışkı Nakli)

Mikrobiyota nedir ?     Mikrobiyota vücudumuzda bizimle birlikte yaşayan mikroorganizmaların bütününe denir. Büyük çoğunluğunu bakteriler oluştururken, bakterilerin haricinde virüsler, mantarlar, arkealar da mevcuttur. Bu mikroorganizmaların sayısı vücut hücrelerimizin sayısından yaklaşık 10 kat daha fazladır.     Bizi kendi vücudumuzda misafir konumuna düşüren bu mikroorganizmaların sayısı bile ne kadar önemli …

Devamı »