Yaşamın her döneminde olduğu gibi menapoz döneminde de yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması oldukça önem taşımaktadır. Hormonal düzensizliklere bağlı olarak çeşitli fizyolojik değişiklikler görülmekte ve bu değişiklikler ileriki dönemde çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bunların bilinerek uygun beslenme planının yapılması bu sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Menapoz östrojen hormonunun azalmasıyla karakterize doğurganlık yeteneğinin kaybolduğu dönemdir. Menapoz yaşı 48-55 olarak belirtilirken şişman kadınlarda daha erken görülebilmektedir. Bu dönemde metabolizma hızı yavaşlar ve yağsız doku kütlesi azalır. Östrojenin azalmasıyla beraber lipit profilindeki denge bozulur ve kardiyovasküler risk artar. Yine hormonal değişikliklere bağlı olarak kalsiyum metabolizması bozulur ve kemik erimesi riski artar.
Menapoz döneminde beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler ana hatlarıyla kısaca şöyledir:
-Besin çeşitliliği sağlamalısınız. Her öğününüzde besin gruplarından yeterli miktarda tüketmelisiniz. Besinlerin içeriğinde bulunan fitokimyasalların birçok kronik hastalıkta koruyucu olduğunu özellikle fitoöstrojen kaynaklarının menapoz sürecinde olumlu etkilerinin farkında olarak tüketmeye özen göstermelisiniz. Bu konuda yapılan bir çalışmada, 260 kadına 8 hafta boyunca soya içerikli bir ilaç takviyesi yapılıyor ve sıcak basması gibi menapoz semptomlarında iyileşme sağladığı görülüyor. Menapoz semptomlarında iyileşme sağlayan bir diğer takviye ise omega 3 takviyesidir. İspanyol Menapoz Topluluğu da bu konuda 2017 yılında yayımlanan bir çalışma ile öneride bulunmuştur.
-İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır. Şişmanlığın oluşması birçok sağlık sorununu ve riskleri beraberinde getirir. Ancak zayıflık da istenmemektedir. Düşük vücut ağırlığına sahip kadınlarda kemik mineral yoğunluğu daha düşük ve kırık riski fazladır. Bu yüzden BKİ 23-27 arasında olması istenmektedir.
-Enerji içeriği düşük besleyici değeri yüksek besinler tüketilmelidir. Yani tatlı, hamur işi gibi besinler yerine sulu yemekler tercih edilmelidir.
-Lipid profilini düzenlemek ve ağırlığın korunmasına katkı sağlamak için posa, sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Bu kan basıncını da dengede tutmaya yardımcı olacaktır.
-Düşük yağlı, düşük kolesterollü besinler tercih edilmelidir.
-Tuz kısıtlanmalıdır.
-Kemik erimesi riskinden dolayı süt grubu besinlerden günlük yeterli miktarda tüketilmelidir.
-Çay kahve tüketimi sınırlandırılmalı, su tüketimi artırılmalıdır.
-Alkol ve sigara tüketilmemelidir.
-Fiziksel aktivite artırılmalıdır.
KAYNAKÇA
Chen FP1, Chang CJ2, Chao AS3, Huang HY3, Huang JP4, Wu MH5, Tsai CC3, Kung FT3, Chang CW6, Tsai YC7( (2016, Jun), Efficacy of Femarelle for the treatment of climacteric syndrome in postmenopausal women: An open label trial.
Sánchez-Borrego R1, von Schacky C2, Osorio MJA3, Llaneza P3, Pinto X4, Losa F5, Navarro MC6, Lubián D7, Mendoza N8. (2017, September) , Recommendations of the Spanish Menopause Society on the consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids by postmenopausal women.
Rakıcıoğlu, Neslişah(2012), Menapozda Beslenme(Sağlık Bakanlığı)
Chen MN1, Lin CC, Liu CF. (2015, April) , Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review.