Başlangıç / Etiket Arşivleri: sağlıklı beslenme

Etiket Arşivleri: sağlıklı beslenme

Gezegen Diyeti

    Gezegen Diyeti Nedir? Beslenirken sağlıklı olmasına ne kadar dikkat etmemiz gerekiyorsa, artık gittikçe tahrip olan doğamıza da elimizden geldiğince dikkat etmemiz gereken bir noktaya geldik. Büyüyen küresel nüfusa sürdürülebilir gıda sistemlerinden sağlıklı beslenmeye geçiş yapmak acil bir zorunluluk olacağı gözüküyor. Küresel gıda üretimi, nüfus artışına ayak uydurmuş olsa …

Devamı »

Beslenme ve Cilt Sağlığı

Cildi Beslenmemiz İçin Neler Gereklidir? Kendi cildinizi kuru mu görüyorsunuz? Kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? O zaman beslenmenizde değişiklik yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Besinlerin vücudumuz için önemli bir yeri vardır. Aldığımız vitamin ve mineraller cildimizin beslenmesi için her zaman gereklidir. Her vitaminin ve mineralin vücudumuzun farklı bölgesi için farklı bir gücü …

Devamı »

Adölesanlarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Yaşamımız boyunca birçok dönemden geçeriz: Çocukluk, ergenlik/adölesan, yetişkinlik, yaşlılık… Bu dönemlerden en önemlisi ergenlik ya da adölesan dönem diye adlandırdığımız dönemdir. Adölesan dönem; yeni hormonların sistemimize eklendiği, zihinsel olarak en çılgın/deli dolu yaşadığımız, beyin gelişimizden dolayı riskleri sonuçlarını düşünmeden alabildiğimiz, aklımızla düşünmeyi öğrendiğimiz, büyüdüğümüz, olgunlaştığımız ve yetişkinlik dönemi alışkanlıklarımızın temelinin atıldığı dönemdir.

Devamı »

Nedir Bu İyi ve Kötü Kolesterol?

Kolesterol Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda rol aldığı bilinen kolesterol, herkes tarafından kötü olarak bilinmektedir. Oysaki biyolojik dünyamızda bu durum tamamen farklıdır. Yeterli miktarda kolesterol olmadan yaşamak dahi mümkün değildir. Kolesterolün vücudumuzda birçok işlevi vardır: Hücrelerde ve vücut sıvılarında bulunur. Hücre membranlarının inşası ve bakımı için gereklidir. Yağların sindiriminde rol alan safranın …

Devamı »

Sağlıklı Beslenmede Kırmızıbiberin (Kapsaisin) Yeri ve Önemi

Lezzet, renk ve hoş koku sağlamak amacıyla kullanılan baharatlar sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Kırmızıbiber ise baharatlar içerisinde çok sık tercih edilen, ülkemizde tüketimi oldukça yaygın olan önemli bir besinimizdir. Kırmızıbiberin ülkemize geliş zamanına bakacak olursak; Osmanlı döneminde 16. yüzyılda Orta Avrupa ülkeleri ile kurulan işbirliği sonucunda ilk kez İstanbul’a getirilmiş ve …

Devamı »

Bağışıklık Sistemi ve Beslenme

Bağışıklık Sistemi Nedir? Beslenme Yapılan araştırmalarda dünyada her yıl 6 milyona yakın çocuğun yetersiz beslenme sonucu zayıflayan bağışıklıklarının temel olduğu  enfeksiyon kaynaklı ölümler gerçekleşmektedir Genel hatlarıyla, A Vitamini Öncelikli özellikleri görme, büyüme ve epitelyel-mukozal dokuların bütünlüğü üzerinedir. A vitamini, bağışıklık sisteminin geliştirilmesinde önemli bir işlevi vardır ve bundan dolayı “anti-inflamasyon …

Devamı »

Gıda Katkı Maddeleri Ve İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

    Beslenme, insanın en temel ihtiyaçlarından biridir ve bu ihtiyacın en iyi şekilde karşılanması gerekir. Giderek çalışan birey sayısının artması, kırsaldan kente göç ve hızlı kentleşme, kadının çalışma hayatına yoğun bir şekilde dahil olması toplumların beslenme alışkanlıklarını değiştirmektedir. İnsanlar giderek daha fazla hazır ve yarı hazır gıdalara yönelmektedir. İşlenmiş …

Devamı »

Fırıncı Mayası & Ekşi Maya

Ekmek. Sevmeyen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez diye düşünüyorum. Sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, sulu yemeklerimizin kadim yoldaşı.. Böylesine sevilirken diyet listelerinin yasaklısı haline geldi,  nedeni ise aşikar: Uygun koşullarda üretilmeyen, kaliteli bir şekilde elde edilmeyen unlar, içeriği belli olmayan mayalar.. Ülkemizde, üreticiler kısa sürede ve kapasitenin üzerinde ekmek üretmeyi hedeflediklerinden, …

Devamı »

“A VİTAMİNİ”nin Gebelikteki Önemi Nedir?

A vitamini Nedir? A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. Bu sebeple uzun süre eksikliğine rastlanılmamaktadır.Fakat vücutta depo edildiği için fazla miktarda alımı zararlıdır. Hayvansal ve bitkisel kaynaklar A vitamini içermektedir. Bu anlamda;A vitamini hayvansal kaynaklarda “retinol”, bitkisel kaynaklarda ise “karotenoid” adı verilen bileşenler halinde karşımıza çıkmaktadır. …

Devamı »