Pica; latince bir ifadedir ve Türkçe karşılığı ‘’saksağan’’ demektir. Bu rahatsızlığa pika denmesinin sebebi de budur: Pica türü saksağanların ilginç maddeleri yemek istemeleridir.
Pika, besin değeri olmayan maddeleri hatta besin olmayan maddeleri tiksinmeksizin aşırı miktarda yeme durumudur. Bu bireyler, kağıt, saç, sabun ,toprak, çakıl, yün,kömür ve kiremit gibi maddeleri yeme eğilimi gösterirler.
Özellikle demir eksikliği olan bireyler toprak, kağıt, saç gibi maddeleri yeme davranışı gösterebilirler. Bireyler tedavi olup; eksiklik giderilince bu davranışı bıraktıkları gözlenir. Bunun sebebi ise vücuttaki dengedir. İnsan vücudunda bir eksiklik ve/veya fazlalık/yükseklik görüldüğü zaman vücuttaki bazı bez ve hormonlar dengeyi yeniden sağlamaya çalışır.
Pika tanısı, en sık, demir eksikliği anemisi, kurflun zehirlenmesi (boya yeme sonrasında) ve barsak tıkanması durumlarında konur.
Ülkemizde en sık çocukluk çağı bireylerde görülmektedir.
BESLENME TEDAVİSİ
Pika beslemeyle tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Gerekli tetkikler yapılarak vücuttaki eksiklik belirlenerek beslenme programı uygulanır.
Demir özellikle kırmızı et başta olmak üzere yumurta, üzüm, pekmez , kuru meyveler, yeşil sebzeler, kurubaklagiller ve fındık, fıstık, susam gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur. Bu besinler beslenme programlarında çokça yer almalıdır.
Bu besinlerle birlikte limon, maydanoz ve yeşil biber gibi C vitamini içeren gıdaların kullanımı emilim açısından çok önemlidir.
Hülya Tunçel
Kaynakça:
Baysal, Ayşe. Beslenme. Ankara/Hatipoğlu yayınları,2015.
Karaismailoğlu, Serkan. Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum. Ankara/Elma yayınevi,2018
Asma, Suheyl, Ahmet Ferit Erdoğan, Kutlu Abacı. ’Demir Eksikliği Anemisi ve Farklı Bir Pika Maddesi: Olgu Sunumu’ Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 13/3,159-161,2009.