Hangi soruya cevap arıyorsun?
Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmez ürünlerinden olan zeytinin ana vatanı Doğu Akdeniz ve Ege Bölgesi’dir. Zeytin, geçmiş zamanlarda kahvaltıların yanı sıra yemeklerde, kurban törenlerinde, yakıt olarak lambalarda, saç ve vücut bakımı gibi farklı amaçlarla kullanılan bir üründür. Zeytini sadece kahvaltıda değil salatlarda ve ara öğünlerde de tüketebiliriz böylece içerisinde bulunan yararlı maddelerden daha fazla yararlanabiliriz.
Siyah Zeytinin İçerisinde Hangi Maddeler Bulunur?
- Su
- Yağ
- Karbonhidrat
- Lif
- Sodyum
- Kalsiyum
- Potasyum
- Fosfor
- Magnezyum
- Folat
- A vitamini
Zeytinin Faydaları
•Zeytin, içinde bulunan mineraller sayesinde kan dolaşımını arttırır ve kan basıncını düzenler.Bu sayede kalp hastalıkları riskini azaltır.
•Lif kaynağıdır, vücudu korur.
•İçerisinde E vitamini gibi antioksidan maddeler bulunur ve bu maddeler kansere karşı vücudu korur.
•A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığına yardımcı olur.
•Mide asidini azaltır.Bu sayede reflü gibi mide rahatsızlıklarına karşı iyi bir savaşçıdır.
•Eczacılıkta bazı ilaçların hazırlanmasında kullanılır.
Zeytinyağı
Zeytin tüketimi arttıkça insanlar zeytinin yağını da kullanmaya başlamışlardır.Zeytinlerin toplanıp, pres yardımıyla ezilmesinden sonra zeytinyağı elde edilir.
Zeytinyağı önceki yaşamlarda da kullanılmıştır.Genellike merhemlerin hazırlanması, mide rahatsızlıklarının giderilmesi ve masaj yapımında insanların rahatlaması gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
Zeytin, yağ içerir fakat bu yağlar kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere bir çok hastalığa yararı olan doymamış yağ asitleridir.
Siyah ve Yeşil Zeytin Arasındaki Farklılıklar
»Yeşil zeytinin yenilmeye hazır hale gelmesi için uzun süre bekletilmesi gerekir.
»Yeşil zeytinde siyah zeytine göre daha fazla su içeriği bulunur.
»Siyah zeytin içerisinde ki yağ oranı yeşil zeytine göre daha fazladır.Bu nedenle siyah zeytinin kalorisi daha yüksektir.
»Yeşil zeytinin a vitamini içeriği siyah zeytine göre daha fazladır.
Zeytin bazı insanlarda alerji etkisi yaratan bir üründür buna dikkat edilmeli ve tuz miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.
Zeytinin fazla tüketimi mide ekşimesine ve ishale neden olabilir.
Kaynakça
-https://medium.com/t%C3%BCrkiye/zeyti%CC%87nya%C4%9Finin-ke%C5%9Ffi%CC%87-2a254b426adc#:~:text=Ana%20vatan%C4%B1%20Do%C4%9Fu%20Akdeniz%20olan%20zeytin%20a%C4%9Fac%C4%B1n%C4%B1n%20ilk%20kez%20M,bir%C3%A7ok%20kullan%C4%B1m%20alan%C4%B1n%C4%B1n%20oldu%C4%9Fu%20bilinmektedir.
-https://www.acibademhayat.com/zeytinin-bilinmeyen-faydalari
-https://www.ozkoyum.com/blog/yesil-zeytin-ile-siyah-zeytin-arasindaki-fark/
-BeBİS