Başlangıç / Etiket Arşivleri: hastalıklarda beslenme

Etiket Arşivleri: hastalıklarda beslenme

Hipotiroidi ve Beslenme Tedavisi

  Hipotiroidi Nedir ? Tiroid  bezi vücut  için  çok  önemli olan  T3 ve T4  hormonlarının  üretilmesi ,  depolanması ve sekresyonundan  görevli endokrin organdır. Hipotirodi ,   tiroid bezinin  yeterli  hormon  üretememesi nedeniyle  ortaya çıkan hastalıktır.  Hipotiroidi hastası   kişilerde tiroid bezi yeterli hormon üretemediği için  bazal metabolizma hızı azalır ve genel olarak …

Devamı »

Kardiyovasküler Hastalıklarda Beslenme

Kardiyovasküler Hastalık Ne Demektir? Kardiyovasküler hastalıklar (Kalp ve damar hastalıkları, KVH), kalp ve kalp, beyin gibi vücudun diğer periferal dokuları besleyen arteriyel dolaşım sistemini etkileyen geniş spektrumlu bir hastalık grubudur. Türkiye İstatistik Kurumu Raporuna Göre 2019 yılı ölüm nedenleri dağılımına bakıldığında dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar ilk sıradadır. Kardiyovasküler Hastalıkların Sınıflandırılması …

Devamı »

Laktoz İntoleransı Nedir ?Hangi Besinlere Dikkat Edilmelidir?

Laktoz İntoleransı Nedir? Laktoz intoleransı, süt veya süt ürünlerinde bulunan temel disakkarit olan laktozun sindiriminde gerekli laktaz enzim eksikliği ya da enzim aktivitesinde yetersizlik sonucu sindirilememesi durumudur. Belirtileri Nelerdir ? Laktoz malabsorpsiyonuna bağlı gelişen laktoz intoleransı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden sonra ; bulantı , gaz , şişkinlik , ağrı …

Devamı »

Gastroözofajiyal Reflü ve Beslenme

Gastroözofajiyal reflü, mideye giden besinlerin, mideden tekrar geri dönerek yemek borusuna (özafagus) doğru ilerlemesi veya kaçması sonucunda özefagus mukozasının tahriş olmasıdır. Normalde genellikle yemeklerden sonra günde 8-10 kez görülen fizyolojik bir olaydır. Bu olay hastada semptom ve bulgulara yol açarsa Gastroözofajiyel Reflü Hastalığı(GÖRH) adını almaktadır. Gastroözofajiyel Reflü’nün Belirtileri Nelerdir? Reflünün …

Devamı »

Kistik Fibrozisli Çocuklarda Tanı, Tedavi ve Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Kistik Fibrozisli Çocuklarda Tanı, Tedavi ve Beslenme Nasıl Olmalıdır?

    Epitel hücre membranlarındaki kistik fibrozis(KF), transmembran regülatör adındaki proteinin defekti sonucu klor kanalının etkilenmesi ile ter bezleri, pankreas, solunum, gastrointestinal sistem ve genital sistemin mukus bezlerini tutan kompleks metabolik hastalıktır.     Kistik Fibrozis otozomal resesif geçişli kalıtsal bir hastalıktır. Beyaz ırkın hastalığı olarak bilinmektedir. Hastalık sıklığı beyaz …

Devamı »

Huntington hastalığı nedir? Beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?

Huntington hastalığı nedir? Beslenme tedavisi nasıl olmalıdır?

    4.kromozomda meydana gelen genetik defekt ile ilişkili nörodejeneratif bir hastalıktır. Huntington hastalığı geninin CAG (sistein-adenin-guanin) trinükleotid sayısındaki artışla karakterizedir. Normal işlevlerin eksik olarak yerine getirilmesiyle belirtiler gözlemlenir. Alzheimer, parkinson gibi diğer nörodejenaratif hastalıkların incelenmesinde rol model olarak hizmet vermektedir.     Yavaş ilerleyen bir hastalık değildir ve gecikmeli …

Devamı »

AKALAZYA VE BESLENME TEDAVİSİ

Akalazya ve Beslenme Tedavisi

    Akalazyanın kelime anlamı gevşeme güçlüğüdür. Hastalık 1674’de ilk kez Thomas Willis tarafından tanımlanmış olmakla birlikte, akalazya terimi ilk olarak 1937’de Lendrum tarafından kullanılmıştır.     Akalazya, yemek borusunda hareket bozukluğu olarak tanımlanan bir otonom sinir sistemi hastalığıdır. Yemek borusu ile midenin birleştiği kısımda bulunan kapakçığın (alt özofagus sfinkteri) …

Devamı »

NAR VE YAN ÜRÜNLERİNİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

NAR VE YAN ÜRÜNLERİNİN ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

    Yüz yıllardır yaşam, sağlık, uzun ömür, doğurganlık, bilgi, ahlak, ölümsüzlük ve maneviyatın sembolü olan nar (Punica granatum L.), Lythraceae familyasının (Kınagiller) Punica cinsine ait çok yıllık bir bitkidir. Kültür tarihi M.Ö. 3000 yıl öncesine dayanırken, bilinen en eski meyve türleri arasında yer almaktadır. İnsan sağlığına olan faydaları ve …

Devamı »