Başlangıç / Besinler / Süper Besin (SUPERFOOD)

Süper Besin (SUPERFOOD)

Süper besin nedir ?

    Az kalori ile fazla besin faydası sağlayan gıdalara verilen isimdir. Bu besinler vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Çoğu süper besin, bitki kaynaklıdır.

    Antioksidanlar , vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan doğal moleküllerdir. Serbest radikaller , vücutta hasara yol açabilecek enerji üretiminin doğal yan ürünleridir .                                                                 

    Süper besinler için,  antioksidanlar ve flavonoidler yüksek olan yiyecekleri kapsadığı için  koroner kalp hastalığı ve kanseri önleyici, bağışıklığı geliştirici oldukları düşünülür.                                                                                

    Süper yiyecekler sihirli bir tedavi sağlamaz. Diyetisyen Penny Kris-Etherton:“Birçok insan bu gıdaların, kendilerini kronik hastalıklardan ve sağlık sorunlarından koruyacaklarını düşünüyor. Bu besleyici gıdaların bir ya da ikisi zayıf diyetin üzerine tüketilmelidir.”

BAZI SÜPER BESİNLER:

  1. SOYA

    Fumi Hirayama ve Profesör Andy Lee, altı Japon hastanesinden KOAH’lı 300 hastayı ve soya ile ilgili olarak aynı alandaki 340 eşleştirilmiş kontrol deneklerini araştırmak için bir solunum uzmanı ekibi ile çalıştı. Dr. Hirayama, “Soya tüketiminin akciğer fonksiyonu ile pozitif korelasyon gösterdiği ve KOAH riskiyle ters orantılı olduğu bulunmuştur. Soya gıdalarından flavonoidlerin akciğerde bir anti-inflamatuar ajan olarak rol oynadığını belirtmiştir.”

    Fazla soya ürünü tüketen kişiler daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahiptir ve sigarayla ilişkili akciğer hastalığı olan KOAH’ı (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) geliştirme olasılığı daha düşüktür. 

   Soyanın kolesterolü düşürdüğü ve menopoz semptomlarını hafifletebileceği iddia edilmiştir. KOAH, akciğer fonksiyonundaki ilerleyici azalmayla karakterizedir ve kronik bronşit ve amfizemi kapsar.  Bu araştırma sadece soya alımı ile durumun gelişme riskinin azaltılması arasındaki ilişkiyi göstermektedir. En iyi önleyici tedbir, tütünden tamamen uzak durmaktır.

  1. SİYAH AHUDUDU

Sağlıklı yiyeceklerde, dutlar (ahududu ve böğürtlen) bir numaradır.  Dutlar, serbest radikallerin etkisini azaltan veya tersine çeviren güçlü antioksidanlar içerir.

Genelde Superfood başlığını egzotik Goji, Acerola veya Acai meyveleri oluşturur. Açık Kimya’da yayınlanan araştırmada, Orta Avrupa’da yetişen siyah ahududuların, böğürtlen ve ahududuya göre daha fazla yararı olduğunu göstermektedir .

Siyah ahududu, antioksidan miktarı araştırılan diğer meyvelerden üç kat daha fazla çıkmıştır. Fenolik veya antosiyaninlerin içeriği bakımından da zengindir.

Orta Avrupa’da yetişen siyah ahududu çeşidi, ahududu ve böğürtlenlerden daha fazla sağlık yararı göstermiştir. 

  1. CHIA TOHUMU

    Süper besin olan Chia, diyet lifi, protein ve Omega-3 yağ asitlerini içerir. Ayrıca en yüksek a-linoleik asit (Omega-3 yağ asidi) içeriğine sahiptir.

    Food Technologists (IFT) Enstitüsü tarafından yayınlanan Journal of Food Science’de yayınlanan çalışmada, suya yerleştirildiğinde chia tohumlarının potansiyel olarak uygulanabilecek bir jel ürettiğini göstermektedir. Çalışma sonucunda, chia jelinin kolayca ekstrakte edilebildiğini ve katılaştırıcı-emülgatör olarak, ayrıca donmuş gıdalarda stabilizatör olarak kullanılabileceğini göstermektedir.

  1. CEVİZ

    Ceviz, omega-3 yağ asidi, alfa-linoleik asit ve lif bakımından zengin olup süper besin kategorisine girer. Antioksidan kaynağıdır. Ayrıca bağırsak mikrobiyotasında faydalı değişiklikler sağlayabilir.

    Bir kemirgen modelinde çalışan araştırma ekibi, bir grubun diyetine ceviz ekledi. Diğer grubun diyeti ceviz içermiyordu. İnen kolondaki bağırsak bakteri tiplerini ve sayıları ölçüldü, sonuçlar karşılaştırıldı. Gruplarda iki ayrı bakteri topluluğu bulunduğunu keşfettiler. Ceviz yiyen grupta, Lactobacillus gibi yararlı bakterilerde önemli bir artış olduğu görüldü.

    Byerley, “Diyette yer alan cevizlerin bağırsaktaki bakteri çeşitliliğini artırdığını ve diğer ilgili olmayan çalışmaların obezite ve inflamatuar bağırsak hastalığı gibi diğer hastalıklara ait daha az bakteri çeşitliliğine sahip olduğunu gördük” diyor. “Ceviz  tüketimi ile, probiyotiklerle ilişkili Lactobacillus gibi birkaç bakteri oluşmuştur.”

    Ceviz tüketimi ile, düşük kardiyovasküler hastalık riski, hayvanlarda daha yavaş tümör büyümesi ve beyin sağlığının iyileştirilmesi ilişkilendirilmiştir.

  1. BADEM 
        Çalışma, Aston Üniversitesi’nde Profesör Helen Griffiths tarafından yürütülmüştür. Araştırmacılar, kısa süreli bademce zenginleştirilmiş diyetin sağlıklı genç ve orta yaşlı erkeklerin yanı sıra yüksek tansiyonu olan veya fazla kilolu olmak üzere kardiyovasküler risk faktörleri olan bir grup genç üzerinde de etkisini test ettiler.

    Kontrol grubu normal beslenmeye devam ederken, başka bir grup bir ay boyunca günde 50 gram badem tüketmiştir. Çalışma döneminin sonunda, bademce zenginleştirilmiş diyet tüketen grubun kan akışında daha yüksek seviyelerde antioksidan, daha iyi kan akışı ve daha düşük kan basıncı vardı, bu da potansiyel olarak kalp hastalığı riskini azalttı.

    Badem tüketimi ile, kan akışındaki antioksidan miktarı önemli ölçüde artmış, kan basıncı düşmüş ve kan akışının iyileştiği bulunmuştur. Bademlerin, E vitamini, sağlıklı yağlar, lif ve antioksidan özelliklere sahip olabilen flavonoidler gibi bir dizi faydalı madde içerdiği bilinmektedir. 

  1. ARPA

    Arpa, kan pıhtılarını ve hatta daha düşük kolesterolü (neredeyse listedeki ikinci yeni süper yiyecek kadar etkili) düzenlemeye yardımcıdır.

“USDA, arpaların özellikle LDL veya“ kötü ”kolesterol oranınızı% 17,4 oranında azaltabildiğini buldu.” Arpa. çorbalara eklenebilir veya kahvaltıda yulaf ezmesi yerine tüketilebilir.

  1. KIZILCIK

Kızılcıkların koyu kırmızı rengi, flavonoidlerle dolu olduklarını işaret eder. Flavonoidler – antioksidanlarda yüksek – enfeksiyonlardan inme ve kansere kadar her türlü problemi önlemeye yardımcı olurlar.

  1. KEFİR

    Kefir iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Sadece süt kadar kalsiyum içermeyip, yoğurttan daha yararlı bakterileri barındırır.

  1. BROKOLİ FİLİZİ

Brokoli filizlerinin normal brokolilere oranla % 20 daha fazla anti-kanser maddesi içerdiği bulunmuştur. Brokoli lahanası paket olarak satılır ve salataların üzerinde veya sandviçlerde kullanılabilir.

DİĞER SÜPER BESİNLER:

  • Çay: Az kalorili, antioksidan kaynağıdır.
  • Yeşil Yapraklı Sebzeler: A, C, E, K ve B vitaminlerinden zengin olup, karotenoid, demir, magnezyum , potasyum ve kalsiyum içerir .
  • Somon: Omega-3 yağ asidinden zengindir.
  • Bitter Çikolata: Flavvonoidlerden zengindir.

Süper Besinlerle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

    Chia tohumları, Moringa tozu, Açai veya Goji meyveleri, sağlığa yararlı olduğu düşünülen besinlerin listesi sürekli artmaktadır. Bilinçli tüketiciler, stres azaltıcı ve detoksifiye edici özelliklerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici özelliklere sahip “süper besinleri” de kullanmaktadır. Özellikle soğuk mevsimde, tüketicilerin sadece sıcak limon veya adaçayı çayı gibi kanıtlanmış hanehalkı ilaçlarını değil, aynı zamanda tülsi olarak da bilinen Hint fesleğeni gibi yurtdışından gelen şifalı bitkileri kullanma eğilimi de artmıştır. 

    Buradaki önemli sorun: Egzotik yiyeceklerde, tüketicinin orijinal ürüne sahip olduğundan daha az emin olunabilir. Karışıklık veya ürün sahteciliği bu sebeple artmaktadır.

    Günlük hayatta besinlerin kombinasyonlarının tüketildikleri göz önüne alınırsa, süper besin araştırması için tek bir tanesini incelemek gerçek sonucu yansıtmaz. Dahası, bazı durumlarda gıdaların birlikte tüketilmesinin besinlerin yararlılığını arttırabileceğini gösteren kanıtlar vardır. Örneğin havuç ve ıspanaktaki beta-karoten, salata sosu gibi bir yağ kaynağı ile birlikte yenildiğinde daha kolay emilir. Bu, sadece süper gıdaya dayalı bir diyete karşı çeşitli besleyici yiyeceklere dayanan diyetin yararlarına işaret eder.

Hasibe Baş

Kaynakça

BioMed Central. “Superfood Soy Linked To Reduction In Smoker’s Lung Damage Risk.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 June 2009.

De Gruyter. “Looking for the best antioxidant fruit? Search no further than black raspberries.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 December 2015.

University of Guelph. “Red onions pack a cancer-fighting punch, study reveals: Researchers are the first to discover Ontario-grown red onions have the strongest cancer-fighting power.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 June 2017.

Baylor Health Care System. “Try Adding These Superfoods To Your Thanksgiving Dinner This Year.” ScienceDaily. ScienceDaily, 22 November 2007.

Institute of Food Technologists (IFT). “Superfood chia seeds may be potential natural ingredient in food product development.” ScienceDaily. ScienceDaily, 21 May 2014.

Louisiana State University Health Sciences Center. “Walnuts may promote health by changing gut bacteria.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 July 2017.

Kingston University. “Experts challenge super food claims: Healthy-giving properties of broccoli, blueberries, may not make it past the gut.” ScienceDaily. ScienceDaily, 5 October 2012.

University of Warwick. “New superfoods could help key protein keep bodies healthy.” ScienceDaily. ScienceDaily, 11 September 2014.

“Japanese superfood prevents flu infection.” ScienceDaily. ScienceDaily, 6 November 2013.

Karlsruhe Institute of Technology. “Researchers track down ‘forged’ superfoods.” ScienceDaily. ScienceDaily, 28 February 2018.

LD, Megan Ware RDN. “Superfoods: Health Benefits, Uses, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, 17 May 2018,

“The Science behind Superfoods: Are They Really Super?” The Why, How and Consequences of Cooking Our Food: (EUFIC), 2012,

Hakkında: besinler

Amacımız sizlere beslenme ile alakalı en doğru ve en güncel bilgileri aktarmak. Bu yolda emek veren tüm yazarlarımıza sizler adına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bizleri sosyal medyada takip etmeyi unutmayın.

Buna da bakın

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.