Yulaf,bilimsel olarak Avena sativa olarak bilinen,bol nişastalı taneleri (tohumları) için yetiştirilen tam tahıllı bir tarım bitkisidir. Daha çok hayvan yemi olarak kullanılan bu tahıldan insanların beslenmesinde de yararlanılır. Yulaf tanelerinden yulaf ezmesi ve hayvan yemi yapılır.Özellikle kahvaltı öğünlerindeki diyet menülerinde yulaf ezmesi sıklıkla tercih edilmektedir. Yulafın yoğurt, süt ya da sade ılık su ile karıştırılarak çeşitli şekillerde tüketimi de mevcuttur. Yulaf ezmesi içerisinde bolca aminoasit vardır. Yulaf, bu açıdan da önemli bir protein kaynağıdır.
YULAFIN YARARLARI
Yulafın sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
Metobolizmaya ve bireye rahatlık verir.
Stres ve uykusuzluğa karşı direnç gösterir.
Metobolizmayı kemikleri ve kasları güçlendirir.
Dişleri koruduğu gibi bedensel ve mental yorgunluğu da azaltır.
Guatrı engellemeye yardımcı olur ve tiroid bezinin düzenli çalışmasını sağlar.
Kandaki şeker miktarını ve kolesterolü düşürür.
Sindirim sisteminde mide ve bağırsak bozukluklarını da giderir.
Bir porsiyon yulaf ezmesi, vücudunuzun günlük protein ihtiyacının %15’ini karşılar. Bunun yanında E vitamini, antioksidanlar, kas liflerini yenileyen glutamin de alırsınız.
Yulafın içerisindeki bu maddelerin etkisi ise C Vitamini ile daha da zenginleşir, işte bu yüzden kahvaltıda yulaf ve portakal suyu tercih etmek çok sağlıklı bir seçim olacaktır.
Yulaf;uzun süren tokluk hissi veren, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan, karaciğerleri de temizleyen bir besin olduğu için diyetlerde de yerini önemle korumaktadır.
Ayrıca, yulaf ve yulaf ezmesi alımı, gıdaların üst sindirim sistemimizden daha rahat geçmesi ve kan şekeri düzenlememizi iyileştirmesinde etkilidir.
Özellikle, yulafta porsiyon başına 3-6 gram beta-glukan bulunması kan şekeri seviyemiz üzerinde olumlu bir etkiye sahip olması için yeterlidir.
Yulafın içindeki beta-glukan lifi, vücudunu kolesterol seviyesini düşürür. Linoleik asit ve çözünebilir lifler, kandaki kötü kolesteroli ve trigliserit seviyesini düşürür, damar duvarlarında kalan yağ kalıntılarını temizler.
Aynı zamanda idrar söktücüdür. Bu sayede vücuttaki ödemin daha kolay atılımı olanaklı hale gelmektedir. Yulaf, hazımsızlık sorununu gidermeye de yardımcı olmaktadır. Yulafın lifli olması nedeniyle tüketimi uzun süreli tokluk hissi vermektedir.
Uzmanlar günlük 25 – 35 gram arasında lifli beslenmenin sindirim sistemine olan faydası konusunda hemfikirler. Yulaf ise günlük lif ihtiyacımızın hemen hemen hepsini karşılayabilecek bir besindir.
Gamze Işık
Kaynakça
‘Oats” HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH. y.y Web. (ET:29.10.2018)
‘What’s New and Beneficial About Oats’ The World’s Healthiest Foods y.y Web. (ET:29.10.2018)