Bebekte sağlıklı mikrobiyota gelişimi, annenin mikrobiyotasının sağlıklı olması ile ilişkilidir. Anne sütü ise bebek beslenmesinin altın standardı olarak kabul edilir. Literatürde anne sütünde yer alan mikroorganizmaların bebeğin mikrobiyotasının gelişmesi üzerindeki etkisi çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.
Devamı »Fetal Orijinler Hipotezi (Fetal Proglamlama) Nedir?
Fetal programlama; fetal dönemdeki beslenme durumunun, bu süreçte organların yapısındaki ve sistemlerin fonksiyonlarındaki gelişmeyi etkilemesidir.“Fetal Orijin” olarak adlandırılan bu hipotez; fetal beslenme ve endokrin sistemdeki değişikliklerin kalıcı yapısal, psikolojik ve metabolik değişikliklere ve böylece erişkin dönemde kardiyovasküler, metabolik ve endokrin hastalıklara zemin hazırladığını öne sürmüştür.
Devamı »GEBELİKTE BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Gebelik insan yaşamının en önemli dönemlerinden biridir. Bu dönemde annenin metabolik hızı %20 oranında artmaktadır. Annenin yeterli ve dengeli beslenmesi ; Sağlıklı doğum Bebeğin doğum ağırlığı Zihinsel gelişim Prematüre doğum Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) konularında gerek tedbir gerekse tedavi olabilmektedir. Gebelik döneminde kadının enerji ve besin gereksinmesini etkileyen bazı …
Devamı »“A VİTAMİNİ”nin Gebelikteki Önemi Nedir?
A vitamini Nedir? A vitamini, karaciğerde depolanan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. Bu sebeple uzun süre eksikliğine rastlanılmamaktadır.Fakat vücutta depo edildiği için fazla miktarda alımı zararlıdır. Hayvansal ve bitkisel kaynaklar A vitamini içermektedir. Bu anlamda;A vitamini hayvansal kaynaklarda “retinol”, bitkisel kaynaklarda ise “karotenoid” adı verilen bileşenler halinde karşımıza çıkmaktadır. …
Devamı »Gebelik Öncesi Dönem (Prekonsepsiyonal Dönem)
Gebelik öncesi bakımın amacı, her kadının gebelikten önce optimum sağlık düzeyine ulaşmasıdır. Bu bakımın gebe kalmadan önce ve 1. Trimestırın sonuna kadar alınması önemlidir. Gebeliklerin yarısından fazlası plansız veya istemeden olduğu için gebelik öncesi bakım doğurganlık çağında olan tüm kadınların birinci basamak tedavi hizmetlerine dahil edilmelidir. Annenin beslenme durumundan en …
Devamı »Gebelik Diyabeti (Gestasyonel Diabetes Mellitus) Nedir?
Gebelik Diyabeti Nedir? Gebelikte oluşan hiperglisemiye yol açan ve değişken şiddetteki glikoz intoleransıdır. Gebelikte, özellikle fetus ve yenidoğanda görülebilecek ciddi komplikasyonların %1,1-14,3’dan sorumludur. Risk Grupları Kimlerdir? Gebeliğe obez olarak başlayan kadınlarda Gestasyonel Diyabet (GDM) gelişme riski, normal ağırlıkta başlayan gebe kadınlara göre daha fazladır. Ailesinde diyabet geçmişi olan, şişman, önceden …
Devamı »Düşük Doğum Ağırlıklı Bebek Doğuran Lohusaların Gebeliklerindeki Beslenme Durumları
Yenidoğanın 2500 gram ve altında olması düşük doğum ağırlığı olarak anımlanmakta. Düşük doğum ağırlığı; hipotermi, neonatal sepsis, solunum güçlükleri, mide-bağırsak fonksiyonlarında bozulma ve metabolik bozukluklara neden olabilmekte ve neonatal morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilmektedir. Uzun vadeli olumsuz etkileri incelendiğinde ise sağlığın daha kötü olması, gelişim sorunları ve eğitim …
Devamı »Ejderha Meyvesi (Pitaya)
Ejderha meyvesi, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen tropikal bir meyvedir. Bitki, Güney Meksika ve Orta Amerika’ya özgüdür ama bugün dünyanın hemen her yerinde yetişiyor. Pitaya, pitahaya ve çilekli armut da dahil olmak üzere birçok isimle bilinir. Genelde sarı, beyaz ve kırmızı pitaya türleri bilinir. Tadı çilek …
Devamı »Hamilelikte Beslenme Ve Günlük Kalori Alımı Nasıl Olmalı ?
Sevgili ve değerli anne adayları, hamile olduğunuzu öğrendiniz çok sevindiniz ve herkesin istediği gibi sizde bebeğinizi en sağlıklı şekilde büyütmek istiyorsunuz ama neler yapmalıyım, nelere dikkat etmeliyim, nasıl beslenmeliyim diye kafanızda soru işaretleri oluşuyor olabilir. Bu yüzden bu yazımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Öncelikle her insanın yapması …
Devamı »Hyperemesis Gravidarumda Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hyperemesis Gravidarum Nedir? Gebelikte şiddetli kusma ve bulantıya “Hyperemesis Gravidarum” denir. Gebelikte kusma ve bulantı doğal ve beklenen bir durum olsa da, şiddetli seyrediyorsa, gebeliğe bağlı bir rahatsızlık değil, gebeliğin ciddi bir hastalığı olarak tanımlanır. Ayırıcı olan, bu durumdaki anne adaylarının, bulantı ve kusma sebebiyle hiç …
Devamı »