Başlangıç / Etiket Arşivleri: sağlık

Etiket Arşivleri: sağlık

KUMKUAT NEDİR?

Son Zamanların En Araştırılan Meyvesi Kumkuat Kumkuat Nedir? Kumkuat, Doğu Asya ve Çin’de doğal olarak yayılış gösteren,turunçgil ailesinin en ufak üyesidir.Ülkemizde Akdeniz ikliminin olduğu bölgelerde yetişir.Kumkuat,kamkat,süs mandalinası ve altın potakal  gibi farklı isimlerle de bilinmektedir. Yüksekliği dört metreyi aşmayan bodur ağaçlarda yetişen kumkuat ocak-mart aylarında tam olgunluğa erişir. Zengin bir …

Devamı »

Gezegen Diyeti

    Gezegen Diyeti Nedir? Beslenirken sağlıklı olmasına ne kadar dikkat etmemiz gerekiyorsa, artık gittikçe tahrip olan doğamıza da elimizden geldiğince dikkat etmemiz gereken bir noktaya geldik. Büyüyen küresel nüfusa sürdürülebilir gıda sistemlerinden sağlıklı beslenmeye geçiş yapmak acil bir zorunluluk olacağı gözüküyor. Küresel gıda üretimi, nüfus artışına ayak uydurmuş olsa …

Devamı »

Tereyağı Tüketiminin Sağlığa Etkileri

Tereyağı Tüketiminin Sağlığa Etkileri   Tereyağı koyun,keçi,manda ve inek gibi hayvanlarının sütünden elde edilen hayvansal kaynaklı bir yağ çeşitidir.Ev koşullarında yoğurt yayıkta çalkalanır,çalkalanan yoğurt ayran halini alır, ayranın üstüne çıkan yağ ayrılır,yıkanır ve tuzlanarak saklanır.Elde edilen üründe %80 yağ bulunur ve kahvaltılık yağ olarak adlandırılır.Daha uzun süre dayanması için eritilerek …

Devamı »

DONDURMA

Dondurmanın Tarihi Rivayete göre ilk dondurma 3 bin yıl önce Çin’de bulunmuştur. İlk dondurma kar ve şeker karıştırılarak elde edilmiştir. İlk dondurma fabrikaları Amerika’da 19. yüzyılın ikinci yarısında kurulmuştur. Dondurma fabrikasının kurulmasıyla birlikte dondurma sektörünün hızlı gelişimi başlamıştır. İlk dondurma makinesi Amerikalı Nancy Johnson tarafından 1843’te icat edilmiş, modern dondurmacılığın …

Devamı »

Beslenme ve Cilt Sağlığı

Cildi Beslenmemiz İçin Neler Gereklidir? Kendi cildinizi kuru mu görüyorsunuz? Kendinizi kötü mü hissediyorsunuz? O zaman beslenmenizde değişiklik yapmanızın zamanı gelmiş demektir. Besinlerin vücudumuz için önemli bir yeri vardır. Aldığımız vitamin ve mineraller cildimizin beslenmesi için her zaman gereklidir. Her vitaminin ve mineralin vücudumuzun farklı bölgesi için farklı bir gücü …

Devamı »

ÇÖREK OTU

Uzun zamanlardan beri kullanılan tıbbi bitki çörek otu (Nigella sativa L.), Ranunculaceae (Düğün çiçeğigiller) ailesinin üyelerindendir. Ülkemizde daha çok Afyonkarahisar, Burdur, Isparta ve Konya yöresinde yetiştirilmektedir. Halk arasında karamuk, siyah susam olarak da adlandırılmaktadır. Çörek otu iklim çeşitlerine adapte olabilen ve neredeyse her iklimde yetişen bir yıllık bitkidir. 20 – …

Devamı »

Adölesanlarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Yaşamımız boyunca birçok dönemden geçeriz: Çocukluk, ergenlik/adölesan, yetişkinlik, yaşlılık… Bu dönemlerden en önemlisi ergenlik ya da adölesan dönem diye adlandırdığımız dönemdir. Adölesan dönem; yeni hormonların sistemimize eklendiği, zihinsel olarak en çılgın/deli dolu yaşadığımız, beyin gelişimizden dolayı riskleri sonuçlarını düşünmeden alabildiğimiz, aklımızla düşünmeyi öğrendiğimiz, büyüdüğümüz, olgunlaştığımız ve yetişkinlik dönemi alışkanlıklarımızın temelinin atıldığı dönemdir.

Devamı »

YABAN MERSİNİ

Yaban Mersini Nedir? Yaban mersini (Vaccinium spp.), ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir bitki türü olup botanik olarak meyvesi üzümsü meyveler grubunda yer almaktadır. Üzümsü meyveler içerdikleri fenolik bileşikler sebebiyle sağlıklı diyetin bir parçası olarak görülmektedirler. Özellikle fenolik bileşikler yenilebilir üzümsü meyvelerin renk ve organoleptik özellikler kazanmasında rol oynayan önemli …

Devamı »

Mutfakların Vazgeçilmezi: Un

Tarihçesi İnsanların tahılları öğütmesiyle elde ettiği ilk besin maddesidir. M.Ö. 9000’lerde buğdayın değirmen taşları ile öğütülebileceği keşfedildi. İlk öğüten topluluk ise Romalılar olmuştur. İlk değirmenlere ise İç Anadolu’da rastlanmıştır. İlk buharlı değirmen 1879’da Londra’da endüstri devriminin başında inşaa edildi. Unlar yavaş yavaş 1930’larda demir, B1, B2 ve B3 vitaminleriyle zenginleştirilmeye …

Devamı »