Başlangıç / Beslenme Tavsiyeleri / Ramazan Ayı ve Bayram Sonrası Toparlama Diyeti

Ramazan Ayı ve Bayram Sonrası Toparlama Diyeti

Zor bir süreçten geçtik sevgili okurlar aslında hala o süreç içerisindeyiz. Aylarca evde kaldık ardından oruç ve ardından bayram günleri.. İçimiz elbette buruk çünkü sevdiklerimizden uzak bir süreçteyiz.

Bu durum, herkesin sıkılınca kendini mutfakta bulduğu bir sürece sebep oldu.Ben bile bir diyetisyen olarak bu süreçte az da olsa kilo alanlardanım.

Özellikle ilk günler kendimi sürekli mutfakta buldum. Fakat ben dengeledim, şimdi kaçamakları dengeleme ve fit olma sırası sizde..

Hazırsanız başlayalım.

Bayramda evde çekirdek aile kalsak da yine yapmaya devam ettik börekleri, şerbetli tatlıları ve evet yedik. Suçluluk psikolojisi içerisine girmenizi istemiyorum. Çünkü yediklerinizi dengelemek için hala geç kalmış sayılmazsınız.

Sizden istediğim ilk şey, bir anda günde 6 öğün beslenmeye geçmemeniz. Ramazan ayı boyunca günde 2 öğün beslenen bedenimiz bir anda 6 öğünü kaldıramaz. Bu durum halk arasında ‘mide fesadı ‘ dediğimiz duruma sebep olacak. Bu da devamında gastrit, reflü hatta ülser diye adlandırdığımız çeşitli mide hasarlarını doğuracaktır. Bu yüzden yapmanız gereken, ilk bir hafta öğünler arası zamanı biraz açık tutmak olacak.

Bu süreçte posa alımına dikkat etmek gerek. 1 ay hatta daha uzun süredir yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve özellikle bozulan bağırsakların tekrar eski haline dönmesi ve daha sağlıklı hale gelmesi için yeterli posa alımı önemlidir. Bunun için bütün öğünlerle beraber çiğ mevsim sebzesi tüketmek yeterli posa alımını sağlar.

Evde kalınan süre boyunca yeteri kadar hatta tahminimce fazlasıyla hamur işi yedik. Buna dur diyelim ve toparlama sürecinde uzak duralım.

Tatlı ihtiyacını karşılamanın en güzel seçeneği meyveler ! Yaz geldi ve harika meyveler çıktı. Bunlardan ,porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebiliriz. Meyve ile posa ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi de unutmayalım.

Bir bilgi daha… Meyve yerken yanında mutlaka bir protein kaynağı olsun. Neden mi ?

Meyvelerde bulunan fruktoz şekeri, kan şekerimizin hızlı yükselmesine sebep olur. Fakat meyve+protein yaparsak  kan şekeri daha yavaş yükselir bu da hem tok kalmamızı sağlar hem de tatlı ihtiyacımızı karşılar.

Toparlama sürecinde hayvansal gıdayı sınırlandırmanızı öneririm. Kolesterol seviyesini normal değerde tutmak ve detoks süresinde vücudun kendini yenilemesi için bir süre et tüketmeyelim. Proteini bitkisel besinlerden ve yağlı tohumlar dediğimiz ceviz,badem, fındıktan almamız daha sağlıklı bir seçim olacaktır.

En Önemli Besin Su !

Yaz kış demeden mutlaka günlük en az 2 lt su içmekte fayda var. Çay, kahve, hazır sıvılar .. su ihtiyacını karşılamak yerine aslında su ihtiyacı doğurur. Çay, kahve gibi içecekleri toparlanma sürecinde sınırlandıralım. Eğer tüketirsek yanında mutlaka en az 1 bardak su içelim.

Bu süreçte günlük 2 litre su yeterli olmayabilir. Yavaşlayan metabolizmanın tekrar hızlanması ve daha hızlı kilo vermek ve en önemlisi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için günlük mutlaka en az 3 litre su içelim. Yani bu süreçte su tüketimini bir tık artırmada fayda var.

Toparlama sürecinde kısa süreli detoksa girmeniz vücudunuz için faydalı olacaktır. Özellikle tüketilen ağır yemeklerle vücudunuzun artan asit seviyesini düşürmeniz için iyi bir fırsat.

Son olarak minik tarifler vermek istiyorum ve şöyle bir not da eklemekte fayda var.

Bu tarifleri sadece bir öğün yerine tüketebilirsiniz.

Herhangi bir kronik rahatsızlığı olanlar,çocuk,ergen ve gebelerin kullanması uygun değildir.Bu kişilerin uzmana danışması gerekmektedir.

Detoksu kontrolsüz uygulamanız ve süreci uzatmanız vücudunuza zarar verebilir.

Rutin diyetlerden sıkılan bireylerin bu detoksu uygulaması hem farklılık yaratır hem de zayıflama sürecini hızlandırır.

Yağ Yakmaya Yardımcı Tarif

  • -Yoğurt
  • -Semizotu (Tam da mevsimi gelmişken ! )
  • -Pulbiber
  • -Limon

Ödem Atmaya Yardımcı Tarif

  • -Zencefil
  • -Yeşilçay
  • -Yeşil elma
  • -Limon
  • -Nane

Metabolizma Hızlandıran Tarif

  • -Kabak
  • -Yeşil biber
  • -Maydanoz
  • -Zerdeçal
  • -Yeşil Mercimek
  •  -Sarımsak

İçinde bulunduğumuz bu zor ve sıkıcı süreçten bir an önce kurtulmamızı ve sağlıklı bir hayata kavuşmamızı diliyor,herkesin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Detaylı bilgi almak için profilimdeki mailden bana ulaşabilirsiniz…

 

KAYNAKÇA



Prof.Dr.Ayşe Baysal -Yüz Soruya Yüz Yanıtla Sağlıklı Beslenme

Mike Dow-Yemek Bağımlılığı

 

Hakkında: Elif Asana

Fırat Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde 4 yıllık lisans eğitimi ve stajımı Litvanya' da Klaipeda Üniversite'sinde tamamladım ve ardından meslek hayatıma, özel bir sağlıklı yaşam merkezinin diyetisyeni olarak çalışmaya başladım. Çeşitli İnternet sitelerinde makaleler yazıyorum, gazetede sağlık köşelerinde yazarlık yapıyor ve bunun yanında belirli aralıklarla televizyon ve radyo programlarına konuk olup beslenme üzerine çeşitli röportajlarla insanları bilgilendiriyorum. Aldığım çeşitli eğitim ve sertifikalarla da bilgilerimi pekiştirip, meslek hayatımda daha iyiye gidebilmek ve insanlara sağlıklı beslemeyi benimsetmek, yaşam tarzı haline getirmek için çalışmalarıma devam ediyorum.

Buna da bakın

PCOS VE BESLENME

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Nedir? İlk önce PCOS nedir? Hangi bireylerde daha sık görülür? Hastalığın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.