Yaşamın ilk aylarından itibaren hiçbir hayati işlevimiz ‘yemek’ kadar merkezi bir rol almıyor hayatımızda.Bebekler de ‘ilk rahatlama duygusunu’ annelerinin onları emzirmesiyle hissederler.Böylelikle açlıktan dolayı oluşan huzursuzluğu bastırmış olurlar.İşte doğumun ilk yıllarından itibaren açlık ve yemeyle olan bağlantımız devam eder ve kimi zaman çeşitli psikolojik nedenlerle,duygu durumlarıyla alakalı yeme bozuklukları ortaya çıkar.Anoreksiyadan, morbit obeziteye kadar uzanan bu sorunlar kişilerin hayat standartlarını düşürür.
- Obezite için bir tanım yapacak olursak, vücudumuzda olması gereken miktardan daha fazla yağ birikmesi diyebiliriz.Günümüzde bu sağlık sorununun neden bu kadar sık görüldüğünü ise teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların daha hareketsiz bir yaşam stili benimsemiş olması olarak yorumlayabiliriz.Televizyonlar,bilgisayarlar,çamaşır ve bulaşık makineleri ve daha birçok hayatımıza kolaylık ve aslında bi o kadar da zorluk getiren teknolojik ürünler bizleri rahata alıştırıyor, çok fazla enerji harcamadan işlerimizi halletmemize sebep oluyor.Ve aynı zamanda tabi ki yediden yetmişe herkesin çok severek tükettiği fast foodlar.Bunların da toplumuzda yaygınlaşması obeziteye davetiye çıkarıyor.
- Araştırmalara göre çok fazla uykusuz kalmak da obeziteyi tetikliyor. Warwick Üniversitesi’ndeki Profesör Francesco Cappuccio hem yetişkinler hem de çocuklar üzerinde yaptığı çalışmalarda uyku yoksunluğunun her iki grup üzerinde de obezite görülme riskinin önemli derecede arttığını görmüş.
- Öğün atlamaları da obezite için bir sebep olabilir.Özellikle kahvaltı bizler için çok önemli; güne zinde başlamak ve gün içindeki koşuşturmalarımız için yeterli enerjiyi karşılamak adına sağlıklı bir kahvaltı herkes için çok önemli.İşte kahvaltı gibi diğer öğünlerin de atlanarak bir sonrakine daha aç olunması, enerji alımını daha da artırır.Ve daha sonra vücutta yağ olarak birikimine sebep olur.
BKI nedir?Ne için kullanılır?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kullanılan kişinin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilir. İnsanların şişman ya da normal olarak değerlendirilmesinde kolay olarak ulaşılabilen bir parametridir.Buna göre BKI ‘si 30’dan yüksek olanlar obez grubuna, 40’tan yüksek olanlar da morbit obez grubuna girerler.
Obezitenin sebep olduğu sorunlar;
- kalp-damar hastalıkları
- hipertansiyon
- diyabet
- bazı kanser türleri
- solunum sistemi hastalıkları
- kas-iskelet sistemi hastalıkları
- safra taşları
- karaciğer yağlanması
Obezite tedavisi zordur ve nüks oranı yüksektir. Kilo verenlerin çoğu daha sonra tekrardan verdiği kiloları alabilir.Bu yüzden tedavinin amacı, ideal bir ağırlığa ulaşmanın yanında bunu dengeli bir biçimde devam ettirmek olmalıdır.
İlaçlar ve diyetler tedavi sürecinde yardımcı olsa da,kısa süreli düzeltmeler yerine daha kalıcı ve uygun diyet alışkanlıkları, artmış fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz; ömür boyu sağlıklı bir yaşam için en güzel reçete olabilir.
Özge Bulut